Internationellt projekt om ABS-bromsar

I höst börjar eleverna aktivt att arbeta i ABS-projektet. Målet är höjd fordonsteknisk utbildningsnivå och ökad kommunikation mellan länderna.
Kristianstad • Publicerad 17 januari 2003
ABS-modulen är nykonstruerad och väcker nyfikenhet. Jan Hagelin, lärare på Wendesskolans fordonsprogram, visar funktioner.BILD: RONNIE SMITH
ABS-modulen är nykonstruerad och väcker nyfikenhet. Jan Hagelin, lärare på Wendesskolans fordonsprogram, visar funktioner.BILD: RONNIE SMITHFoto: 

Under två dagar träffas representanter för länderna inom partnerskapet: Ungern, Tjeckien, Danmark och Sverige, i Kristianstad. Kommunen är koordinator för EU-projektet som faller inom EUs utbildningsfond Leonardo da Vinci, vars pengar delas ut till projekt som syftar till att utveckla och höja kompetensen inom yrkesutbildningar, i detta fallet fordonsteknisk utbildning. – Branschen behöver fler mekaniker och för att locka fler elever till fordonsteknisk utbildning vill vi visa att fordonsteknik handlar om mer än att skruva. Projektet är högteknologiskt, säger Jan Åke Carlsson, projektansvarig från kommunens sida. Inom projektet byggs elektroniska utbildningsmoduler, fyra för förbränningsmotorer och fyra för ABS-bromsar. Modulerna, som placeras på skolorna i respektive land, är kopplade till en så kallad ”break-out-box”, som med hjälp av en dator kan simulera fel i motorn och på bromsarna. Simuleringen kan ske över Internet. Kristianstadselever kan till exempel simulera fel på den motor/de bromsar som är placerade i Tjeckien. – Den tekniska delen av projektet är viktig men lika viktig är kommunikationen mellan länderna och det sociala utbytet mellan eleverna. Dessutom sker all kommunikation på engelska, säger Jan Åke Carlsson. Fyramiljonersprojektet utvecklas under tre år och startade 1 december 2000. Under innevarande två dagarna i Kristianstad ges en lägesrapport från skolorna, som har olika delansvar. Man ska också ta fram nya läromedel. Birgitta Mattisson 044-18 55 37 birgitta.mattisson@kristianstadsbladet.se

Norra Åsum
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.