Annons

”Introduktionsersättning är bättre än att få bidrag”

För knappt ett år sedan beslutade kommunfullmäktige att socialbidraget skulle slopas för invandrare. Istället får alla nyanlända flyktingar en fast summa varje månad som betalning för att de läser svenska och praktiserar.
Kristianstad • Publicerad 4 januari 2001
servar socialförvaltningens anställda med mackor, kaffe och lunch om förmiddagarna. I slutet av januari hoppas han flytta sin praktik till en restaurang i Knislinge. –Då kommer jag att jobba på kvällstid istället, säger han.
servar socialförvaltningens anställda med mackor, kaffe och lunch om förmiddagarna. I slutet av januari hoppas han flytta sin praktik till en restaurang i Knislinge. –Då kommer jag att jobba på kvällstid istället, säger han.Foto: Karwan Darwesh

Karwan Darwesh flydde från Kurdistan i Irak för drygt ett år sedan. I åtta månader väntade han på uppehållstillstånd. När han fick det, satte Kristianstad kommun igång hans integration i det svenska samhället.

Varje vardagsförmiddag praktiserar han på socialförvaltningens personalcafé. På eftermiddagarna läser han SFI, svenska för invandrare.

Annons

Praktiken och svenskundervisningen ger Karwan Darwesh en arbetstid på åtta timmar om dagen. För det får han en ersättning på 5 500 kronor i månaden.

Introduktionsersättningen ska ses som en ”lön” för det arbete han lägger ner. Om han är borta från praktik eller undervisning, minskar ersättningen. – Jag har varit sjuk en dag. Visst är det tråkigt att få avdrag på ersättningen, men jag tror att det är bra att man lär sig att det kostar att vara borta, säger han.

Karwan Darwesh gillar tanken att ersättningen ses som en motprestation. Däremot tycker han att 5 500 kronor är för lite.

– Det är knappt man klarar sig på det. Jag bor tillsammans med min bror, vi måste bo ihop för att klara av hyran.

Bröderna delar en trerumslägenhet som de betalar 3 800 kronor i månaden för. När hyra, mat och kläder är betalda vill Karwan Darwesh gärna ha pengar kvar för att gå ut och festa ibland, och åka och hälsa på de övriga syskonen i Hässleholm. Spara en slant kan han aldrig göra. Den som lever på socialbidrag har rätt att söka extra bidrag för till exempel läkarvård, mediciner och busskort. Det kan Karwan Darwesh inte göra.

Däremot har han rätt att behålla sin ersättning om han skaffar sig ett extraknäck vid sidan om. Hade han haft socialbidrag, hade bidraget minskat motsvarande lönen.

– Det är mycket bättre med introduktionsersättning. Många invandrare som hade socialbidrag blev väldigt lätt beroende. Risken är att de inte bryr sig om att gå till praktiken eller att försöka försörja sig själva. Den som har socialbidrag kan strunta i allt runt omkring, säger han. Trots att Karwan Darwesh inte har något arbete ser han fördelarna med valmöjligheten. Han är inställd på att försörja sig själv så snart som möjligt. Han planerar att starta en pizzeria tillsammans med sin bror. För att det ska gå vägen, behöver han och hans bror behärska svenska språket bättre än idag.

– Gör vi bara det, tror jag säkert att vi kan få ett eget företag att gå runt, säger han.

Tidigast till hösten tror Karwan Darwesh att pizzerian kan bli verklighet. Till dess satsar han sitt krut på svenskundervisningen.

– Därför bryr jag mig inte om att försöka jobba också. Inom en månad räknar Karwan Darwesh med att byta praktikplats. Han har fått löfte om att få praktisera på en kompis restaurang i Knislinge. Där hoppas han lära sig pizzabakandets konst, och vilka lagar och förordningar en restaurang har att rätta sig efter.

Annons

– Jag vill inget annat än att starta eget. Därför tror jag inte att jag kommer fastna i bidragsberoendet, säger han

.

malin.ullman

@kristianstadsbladet.se

fakta

Alla flyktingar som kommer till Kristianstad får introduktionsersättning. Ersättningen är 5 500 kronor för ensamstående och 4 500 kronor var för sammanboende. Socialnämnden funderar på att höja ersättningen för ensamstående.

Fullmäktige beslutade om den nya ersättningen i februari förra året. I slutet av maj betalades den första introduktionsersättning ut. Under 2000 har 37 flyktingar fått ersättningen.

Av Malin Ullman 044-18 56 13
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons