Annons

Invandrare står för hela ökningen

Kristianstad växer. Befolkningen har ökat med 3 837 personer, främst män, sedan år 2002. Ska man se till statistiken är det invandrarna som står för hela ökningen.Tillväxt är ett måste, menar kommundirektören. Möt också Stanislav Menartowicz som är en av kommunens nya invånare.
Kristianstad • Publicerad 29 december 2010

Fler invånare betyder mer pengar. Vilket i sin tur ger bättre service. En ökande befolkning är en nödvändighet för tillväxt, tycker kommun-direktör Göran Persson.

Ett plus ett blir ofta både tre och fyra och fem. I alla fall när man pratar befolkning. Och det är så det ska vara, om man ska tro samhällsplanerarna. En ort med stadig och jämn tillväxt mår som allra bäst.

Annons

Då kan näringslivet blomma, då ökar skatteintäkterna och då kan även välfärden i form av skola, vård och omsorg fungera som bäst. Avfolkningsbygd vill ju ingen tillhöra.

– Nej, tillväxt är positivt för ekonomin och skapar en trygghet i samhället, säger kommunens ekonomidirektör Rolf Gustavsson.

Kristianstad växer. 2002 bodde här 74 951 personer. I fjol fanns 78 788 kommuninvånare. Statistiken visar att kommunen tappat invånare i åldrarna 25–34 år, men övriga grupper ökar.

Det står också klart att det är invandrare och flyktingar som står för hela ökningen. Ser man till antalet invånare som hade utländsk bakgrund 2002, var de 8 686 personer.

I dag är de 4 611 fler.

Kristianstadsbor med svensk bakgrund har däremot minskat med 774 personer under perioden.

– Så kan man nog inte läsa statistiken, den är mer komplex än så, tycker kommundirektören Göran Persson.

Men om Kristianstads befolkning har ökat med 3 837 personer totalt, och de med utländsk bakgrund har ökat med 4 611 personer så är det svårt att tolka det på något annat sätt. Om invandrarna inte hade blivit fler, utan legat kvar på samma nivå under de här tio åren, hade kommunen minskat med 774 personer.

Kommunerna får statsbidrag utifrån befolkningsstrukturen. Mest får man för de äldre, som beräknas behöva mycket stöd.

– Samtidigt som det är viktigt med en ökande befolkning, innebär det att kommunen har ett åtagande mot de invånare man har, säger Rolf Gustavsson och menar att de kommuner som minskar tvingas se över sin verksamhet, kanske säga upp personal, stänga skolor och äldreboenden.

Annons

Den ideala ökningstakten är 0,5 procent om året. De sista fem åren har kommunen ökat mer än så, i snitt 0,8 procent. Så heter också kommunens vision "Kristianstad växer".

– Vi vill att kommunen ska växa på många sätt. Ett näringsliv som växer ger trygghet åt arbetskraften, främjar integrationen genom att skapa vägar in i arbetslivet och ger unga mod att våga skaffa bra utbildningar, säger Göran Persson.

Det innebär också att många unga lämnar Kristianstad för att plugga. Men även om Göran Persson inte har några siffror som stödjer magkänslan, så tror han att många av dem kommer tillbaka när det är dags att bilda familj.

– I nordöstra Skåne är det Kristianstad som är tillväxtcenter och kommunen jobbar för att underlätta så att tillväxten fortsätter. Så att folk vill bo här, vill leva här.

044-18 55 62asa.carlsson@kristianstadsbladet.se
Åsa Carlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons