Inventering av musslor ger blandade resultat

Sex av sju stormusselarter har hittats vid den första musselinventeringen i Helge å. Samtidigt framkommer det att antalet unga musslor är väldigt få.
– Problemet med föryngringen är ett stort hot, säger biolog Mikael Svensson.
Kristianstad • Publicerad 23 juni 2014
Foto: Foto: Tom Wall
Foto: Foto: Tom Wall
Peter Ljungberg är akvatisk biolog.
Peter Ljungberg är akvatisk biolog.Foto: Foto: Tom Wall
Foto: Foto: Tom Wall
Foto: Foto: Tom Wall
Foto: Foto: Tom Wall

Det har aldrig tidigare gjorts inventering av musslor i Kristianstad. I söndags påbörjades premiärdyken och man kunde snabbt konstatera att antalet musslor var högre än förväntat.

Jonas Dahl, limnolog vid Vattenriket i Kristianstad, menar på att resultatet än så länge är förvånansvärt.

- Det har gått jättebra. Vi har hittat sex av sju stormusselarter och det indikerar på ett fint system. Det är faktiskt förvånansvärt positivt och vi har hittat mycket mer än vad vi hade trott, säger Dahl.

Trots att många olika arter har hittats beskrivs det ändå finnas problem. Antalet unga musslor lyser med sin frånvaro och det kan vara ett orostecken.

- Ska det fungera jättebra måste det finnas fler unga musslor. Problemet med föryngringen är det största hotet. Vid en dålig reproduktion riskerar man att tappa arterna, säger Svensson.

Det finns flera orsaker till varför föryngringen av musslorna har stagnerat. De två främsta beskrivs vara jordbrukens intensiva utdikning och konsekvenserna av allt fler vattenkraftverk.

Föryngringsproblemen till trots är både Dahl och Svensson nöjda med just antalet musslor - och en uppskattning över hur många det finns har det redan börjat spekuleras kring.

- Uppskattningsvis kan det röra sig om en kvarts miljon musslor mellan Torsebro och Araslövssjön, säger Svensson.

Förhoppningen är att göra ytterligare inventeringar framöver för att återkoppla till årets resultat.

- Vår målsättning är att kunna göra en inventering vart femte eller vart tionde år. Då får vi hoppas att vi kan hitta fler unga, säger Dahl.

Maria Sällberg
Leo Pettersson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.