Is försenar sophämtningen

Vägar hala som skridskobanor och sopbilar som måste bärgas. Renhållningens personal har stora problem att ta sig fram den här vintern.
Kristianstad • Publicerad 14 januari 2011
Tjock is på vägarna ställer till problem för Renhållningens personal.
Tjock is på vägarna ställer till problem för Renhållningens personal.Foto: 
Ett armeringsjärn punkterar däcket och turen blir försenad. Stefan Andersson och Karl-Gustav Ekberg hoppas att folk har förståelse för att soptömningen kan drabbas av förseningar.
Ett armeringsjärn punkterar däcket och turen blir försenad. Stefan Andersson och Karl-Gustav Ekberg hoppas att folk har förståelse för att soptömningen kan drabbas av förseningar.Foto: 
Stefan Andersson har svårt att ta sig fram på hala vägar.
Stefan Andersson har svårt att ta sig fram på hala vägar.Foto: 

– I centrum har det varit fruktansvärt med höga vallar som man ska lyfta kärlen över, berättar renhållningsarbetaren Stefan Andersson.

– Fastighetsägarna och de som sköter vägarna tvistar om vem som sköter vallarna och då är det ingen som skottar någon öppning i dem.

Omständigheterna gör att soptömningen kan bli försenad och Karl-Gustav Ekberg, driftschef på Renhållningen, hoppas på förståelse.

– Det här är ett problem för många grupper, inte bara för oss. Men killarna gör ett fantastiskt jobb. De känner med sina kunder och gör allt de kan för att sophämtningen ska fungera.

Men det har sitt pris. I måndags åkte två sopbilar av vägen och fick bärgas. Förra veckan bröt en i personalen armen.

Snöröjningen hann inte med i december och snön packade sig på vägarna. Nu är det decimetertjock is och djupa, sliriga spår på vägarna både på landsbygden och inne i samhällena.

– Många skottar och halkbekämpar vid sin fastighet, men när inte resten av vägen är farbar hjälper det tyvärr inte, säger Karl-Gustav Ekberg.

Vissa soptunnor har man fått hoppa över på grund av att det inte går att komma fram, men i stort sett kör man enligt turerna.

Stefan Andersson hoppar av sopbilen och landar mitt i en snödriva. Vägen är så smal, så han har inget annat val.

– Det som är jobbigast en sådan här vinter är de stora kärlen. De väger mellan 100 och 150 kilo och man måste rycka loss dem. Man får så ont i handlederna av det.

Vägarna är ofta glashala i villakvarteren och minsta lutning gör att sopbilen glider när handbromsen dras åt.

– Då kan det bli problem att komma loss. Inne bland hyreshus är det värst, där riskerar man att kana in i parkerade bilar, berättar Stefan Andersson.

Och det har varit en del fall med staket och murar som har körts ned av sopbilar på glid, enligt Karl-Erik Ekberg.

– Vissa vägar är helt omöjliga och då har många satt ut kärlen vid närmsta farbar väg. En del kan inte det och då har vi tagit det vid nästa tillfälle.

De flesta husägare skottar fram sina tunnor, men det finns en hel del som varken gör det eller halkbekämpar, menar Stefan Andersson.

Efter ett par vändor i villakvarteret får han punktering på ett av bakhjulen. Ett armeringsjärn som legat gömt i snön har gått rakt in i däcket. Det blir att ge sig av till verkstaden direkt och turen är redan försenad.

Karolina Alfredsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.