It och energi i vallöften

Mer pengar till bredband på landsbygden, höjd supermiljöbilspremie och skattefri grön HVO-diesel. Det lovade it- och energiminister Anna-Karin Hatt när hon besökte Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 3 september 2014
Anna-Karin Hatt och Sven Nilsson besöker elbilspoolen i Kristianstad.
Anna-Karin Hatt och Sven Nilsson besöker elbilspoolen i Kristianstad.Foto: Foto: Bosse Nilsson

En stor del av presskonferensen ägnades åt att prata om bredbandsutbyggnaden i Sverige, och då främst på landsbygden. Hittills har regeringen avsatt 2,4 miljarder i stöd för detta, varav 190 miljoner har gått till Skåne.

Nu lovar Hatt och alliansen ytterligare 3,25 miljarder den kommande perioden, om de får sitta kvar. Av detta ska 305 miljoner gå till Skåne.

Samtidigt vet hon att det är områden som hamnar utanför, exempelvis villaområden utanför de större städerna, som varken nås av städernas fiberutbyggnader eller landsbygdsstödet.

Den lokale partikollegen Sven Nilsson (C) upplyste därför om att de nu gett C4 Energi i uppdrag att ta fram en bredbandsstrategi, för hur de ska få 95 procents täckning av fibernät i kommunen fram till 2020. Kommunen ska ge fem miljoner kronor årligen i medfinansiering.

- I dag ansluter vi 500 hushåll om året. Vi behöver nå 5 000 om året för att nå det målet, säger Jonas Dahlquist från C4 Energi.

Strategin, som inte har funnits tidigare, är under utredning och ska beslutas av politikerna i höst.

Anna-Karin Hatt ägnade också vikt åt att det behövs en omställning från fossilt till förnybart bränsle i transportsektorn.

- Därför höjs supermiljöbilspremien för elbilar från 40 000 till 55 000 kronor, och det ska även bli skattefrihet för den syntetiska gröna dieseln HVO som framställs av restprodukter från skogen, säger hon.

Även när det gäller solceller för småskalig användning väntas en skattelättnad. Den som producerar egen el på det viset ska få köpa tillbaka lika mycket som man producerat och sålt ut på nätet, med en skatterabatt om 59 öre per kilowattimme.

- Det gäller upp till 18 000 kronor, eftersom det är den småskaliga elproduktion vi vill gynna, säger hon.

En liten rundvandring i Kristianstad avslutades bland annat med ett besök på C4 Energis elbilspool i Tivoliparken, där fordonsansvarige Gunnar Ericsson talade sig varm för elbilarna och de möjligheter som nu finns med poolen.

Leo Pettersson
Clifford Johansen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.