Ivö invaderades av CBX-fantaster

Årets Europaträff för en speciell motorcykel, Honda CBX, ägde rum på Ivö under helgen. Över 100 knuttar tog färjan över till campingen precis vid färjeläget.
Kristianstad • Publicerad 18 augusti 2014
Rickie White jobbar till vardags som mekaniker för den nordirländska polisen. Varje år åker han iväg på Europaträff med andra Honda CBX-entusiaster.
Rickie White jobbar till vardags som mekaniker för den nordirländska polisen. Varje år åker han iväg på Europaträff med andra Honda CBX-entusiaster.Foto: 
Foto: Foto: Lukas Ernryd

Under den nordirländska flaggan sitter ett gäng britter. Rickie White reser sig upp och sätter på sig ett headset. Via sin röst kan han starta motorn, reglera ljusen och fälla ned en annan nummerskylt.

– Denna byggde jag för tolv år sedan. Jag har tre till hemma. Den första jag köpte 1981 går fortfarande hur fint som helst.

Han berättar att han kört cirka 2 500 kilometer och åkt med två båtar för att komma till Ivö från Nordirland.

– Jag har lagt 1 000 pund (cirka 11 500 kronor, red. anm.) för att komma hit en helg. Egentligen är det helt galet. Men jag har åkt på de här träffarna varje år sedan 1994.

Honda CBX tillverkades mellan åren 1978 och 1982. Modellen var den första i sitt slag med en sexcylindrig motor. Den bästa oproportionerligt stora motorn skapar ett karaktäristiskt ljud som kännarna säger är omisskännligt.

Någonting med ljudet

Vid en stuga sitter ett gäng lokala CBX-entusiaster. De förklarar varför de gillar modellen.

– Det är just det här med ljudet. Jag kan stå i trädgården hemma och höra när en CBX kör förbi utanför, säger Palle Nyman som bor i Åsum.

– Men jag förstår också att andra kan bli irriterade på oss när vi går igång med snack om förgasare och cylindrar. Det blir lätt lite nördigt.

Hans fru, Cina Nyman, himlar lätt med ögonen.

–  Så här kan det låta: ”Lyssna, lyssna, hör du inte?” Hör inte vad, undrar jag. De är ju skadade. Hela världen stannar för dem när de går igång med sina motorcyklar, säger Cina som själv kör en Yamaha.

Alla skrattar. Någon hotar med att slänga i Kristianstadsbladets reporter i vattnet för att frågorna är för många. Tonen är lättsam. Palle Nyman berättar att Europaträffen går ut på att mötas med likasinnade och ha roligt ihop.

–  Vi utbyter tips, tittar på hur andra har gjort med sina hojar. Det är aldrig något bråk, det är som danskarna säger ”morsomt”. Vi äter middag, alla pratar med alla.

Lugn danskväll

Den danska ordföranden kommer förbi och minns förra året när de träffades.

– Vi tävlade i vem som kunde spotta vingummi längst. Jag vann!

Under de fyra dagar som Europaträffen varade, passade de svenska värdarna på att visa upp sevärdheterna runtomkring.

Bland annat åkte alla till Bo Göran ”Bojje” Fredin som har en av världens största samlingar av Honda CB 750 Sandcast. Man tittade även till gamla Råbelövsbanan.

På väg ut träffar jag Johanna Jonsson, som jobbar i gatuköket på Ivöns camping. Jag frågar hur knuttarna har skött sig.

–  Det var danskväll här på fredagen och jag trodde kanske att det skulle gå lite för vilt till. Men de var hur trevliga och lugna som helst.

–  Det kan väl vara lite lätt att döma motorcykelkillar på förhand, men dessa har verkligen skött sig.

Leo Pettersson
Lukas Ernryd
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.