Ja till Montessorifriskola

Nu är det klart för ännu en friskola i Kristianstad. Till hösten kan Montessorifriskolan öppna sina dörrar för 200 elever och förskolebarn. Men var det blir är fortfarande en öppen fråga.
Kristianstad • Publicerad 8 januari 2001

De föräldrar som engagerat sig för en Montessorifriskola i Kristianstad är givetvis glada över skolverkets beslut att godkänna friskolan. Även om det inte kommer som någon överraskning.

–Eftersom vi fått underhandsbesked visste vi nästan vilket beslut det skulle bli. Men nu vet vi säkert att Montessorifriskolan blir verklighet, säger Mats Johnsson, en i föräldragruppen, glatt.

Men vem som ska driva skolan är inte klart än. Det privata skolföretaget Pysslingen är intresserat, och har också godkänts av föräldragruppen, men vd Johan Göterfelt poängterar att förhandlingarna inte är avslutade.

–Jag kommer till Kristianstad på fredag för att diskutera det här med Montessoriskolans företrädare. Förmodligen blir det ytterligare en förhandlingsomgång i januari, säger han. På fredag ska Göterfelt även diskutera lokaler med kommunen. Han har tidigare i ett brev ansökt om att få hyra hela Parkskolan för att på sikt skapa ett centrum för Montessoripedagogik i nordöstra Skåne. Om det blir så, kan kommunen under en tid få hyra tillbaks de delar som idag används för den traditionella undervisningen.

Johan Göterfelt kallar det förhandlingar, men det ordet vill kommunens lokalförsörjare Ylva Pershaf inte använda.

–Nej, det är en första träff för att vi ska informera varandra om grundförutsättningarna. Det är egentligen bara en sak som är säker så här långt, och det är att den traditionella skolan på Parkskolan måste ha lokaler och utrymmen för sina behov. Den ska inte bli lidande av detta, säger Ylva Pershaf. Men visar det sig, när vi sett över de kommunala behoven, att det finns lokaler över, är vi villiga att hyra ut dem till Pysslingen. Montessorifriskolan i Kristianstad ska enligt ansökan starta i höst. 20 barn ska då beredas plats i förskoleklass och 180 barn i årskurserna 1-9.

Timplanen för friskolan är identisk med timplanen för den traditionella skolan. Skillnaden är att undervisningen följer den pedagogik som italienskan Maria Montessori utvecklade, och som bygger på noggranna observationer av barns utveckling.

Skolan ska vara öppen för alla, men vid fler sökande än platser tas eleverna ut efter Montessoribakgrund, om de har ett syskon på skolan och om de bor i närheten.

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

pysslingen

n Pysslingen Förskolor och Skolor AB är ett dotterbolag till Proliva AB som ingår i Praktikertjänstkoncernen. Pysslingen driver 45 förskolor och 9 grundskolor i Storstockholm, Mälardalen, Västerås, Örebro och Lund. Företaget har 750 anställda.

Inför nästa planerar Pysslingen på en storsatsning på Skåne. Förutom den eventuella Montessorifriskolan i Kristianstad finns det planer bland annat på en grundskola i Helsingborg.

Av Matti Stenrosen 044-185590
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.