”Jag tror inte Gud gör måndagsexemplar”

Tollarp Artikeln publicerades
Jonas Helgesson roade och berörde i Betaniakyrkan under torsdagskvällen.
Jonas Helgesson roade och berörde i Betaniakyrkan under torsdagskvällen.

Betaniakyrkan bjöd på torsdagskvällen in på en föreläsningskväll med Jonas Helgesson, känd från succéfilmen "Livet är en schlager".

Han är uppvuxen i Göteborg men bor numera utanför Malmö och föddes med en CP-skada. Nu reser Jonas Helgesson runt och föreläser för folk om svårigheter med handikappet, inte svårigheter som Jonas har själv, men hur allmänheten ibland kan se på en CP-skadad person.

Jonas har ett brett CV som listar både författare, föreläsare, inspiratör, ståupp-komiker och sist men inte minst musikalstjärna. 2014 spelade han David i musikalversionen av succéfilmen "Livet är en schlager".

Och i torsdags kväll besökte han alltså Tollarp. Stället utan centrum, som han själv skojar om (men som pastor Erica erbjöd att visa i en guidad tur).

Skratt blandades med allvar under aftonen. Som när Jonas brukar berätta om sitt liv med hus, fru och barn bara för att bemötas med frågande blickar som frågat honom hur det är möjligt.

– Du kanske tycker att du sitter säkert i dag, men du vet inte vilken grupp du tillhör i morgon, så passa dig för att sätta etiketter, påtalade Jonas i sin föreläsning och möttes av applåder.

Själv tyckte han att han fick ett grundläggande, men strålande exempel på hur farligt det är att sätta fel etikett på saker och ting när han hade köpt underkläder till frun i julklapp och ett pussel till sin svärfar och fick panik när frun hittar ett pussel i sitt paket.

På ett fint sätt balanserade Jonas hela tiden mellan skratt och eftertänksamhet och delade med sig av sin syn på livet.

– Jag tror inte Gud gör måndagsexemplar. Han hade en plan som är orsaken till att jag är som jag är.