Jaktarrende – bristvara i nordöstra Skåne

Gillar du jakt och funderar på att skaffa ett jaktarrende någonstans i nord-östra Skåne? I så fall får du ha tålamod, tur och ha kontakter, enligt Lars Bengtsson.
Kristianstad • Publicerad 18 januari 2003
Lars Bengtsson bedriver jakt i Jönstorp och Yngsjö och då får hunden Vilma följa med ut på en tur. Bild:er WILLY ALM
Lars Bengtsson bedriver jakt i Jönstorp och Yngsjö och då får hunden Vilma följa med ut på en tur. Bild:er WILLY ALMFoto: 

Han är ordförande i Kristianstad-Bromölla jaktvårdskrets med 1 500 medlemmar sedan 15 år tillbaka och tillhör Skånska Jägarsällskapets styrelse och har dessutom stor erfarenhet av jakt då han hållit på med denna syssla i hela sitt liv. – Jakt har blivit en bristvara i Sverige idag speciellt i den södra regionen, säger Lars Bengtsson. Man kan ju förvisso köpa jakt. De stora bolagen och godsen hyr ut jakt för en dag men priserna är därefter. Man kan få betala alltifrån ingenting upp till 500 kronor per hektar, kanske ännu mer på vissa ställen. Anledningen till varför det blivit så svårt att få arrendera jaktmarker? – Ja, det är ju dels från svenskarna dels från danskar och tyskar. Priserna trissas upp. Det är många danskar som jagar i nordöstra Skåne och eftersom de har en kraftigare krona än vad vi har och de tycker att det är billigt att jaga i Sverige, säger Lars Bengtsson. Många jägare får vänta länge för att få ett arrende någonstans. – Det gäller att ha kontakter eller komma in på Region Skånes, kommunens eller något av de stora bolagens marker. Men räkna inte med något snabbt tillträde. Har man en gång fått ett arrende behåller man detta så länge man orkar och kan ägna sig åt jakt. Det bara om någon avlider eller flyttar från orten som man får chansen till ett jaktarrende. Lars Bengtsson, 68, brinner för jakt i alla lägen. – Tacka tusan för det. Jag har haft jakt som mitt yrke och hobby. Kan ju nu när jag blivit pensionär styra min tid själv för ändamålet. Själv arrenderar jag jaktmark på Jönstorps kronopark söder om Degeberga och är med i ett jaktlag i Yngsjö, som arrenderar mark av Region Skåne, säger han. Det är mycket folk som jagar i Skåne. – Skånska Jägarsällskapet har 15 000 medlemmar som ingår i 13 kretsar. Kristianstad-Bromölla är en av de största kretsarna i Skåne. Men antalet jaktkortslösare är 15-20 procent högre eftersom alla måste ha ett kort för att jaga, förklarar Lars Bengtsson. Att jaga är en mansdominerad sysselsättning. – Tyvärr är det så. Jakt är ingen större status bland ungdomarna. Större delen av dem vill ägna sig åt andra aktiviteter säger Lars Bengtsson. Fina erbjudanden Kristianstad-Bromölla jaktvårdskrets har gått ut med fina erbjudanden till ungdomarna men det har varit trögt. – Villkoren har varit att i princip jaga gratis. Vårt krav har bara varit att de skulle ställe upp med ideellt arbete i samband med ett arrangemang. Men det har varit upp och ned med intresset. Både kretsen och Skånska Jägarsällskapet har satsat hårt på ungdomarna men det har inte blivit det gensvar som vi hoppats på. Och därför är det en fara för framtiden. Organisationen kan bli förgubbad, betonar Lars Bengtsson. Han anser att kvinnor skulle intressera mer för jakt. – De är kraftigt underrepresenterade. Bara 5 procent deltar. Vi ser gärna arr de kommer med i jaktlag eftersom de säkert har mycket att tillföra, avslutar Lars Bengtsson. Lars Åstrom 044-24 98 31 lars.aström@kristianstadsbladet.se

Degeberga.
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.