Jämställdhet: Gudrun Schyman vill ha snabbare förändring

Dagens familjepolitik är en bidragande orsak till att jämställdheten inte förändras tillräckligt fort. Det menar Gudrun Schyman, talesperson för feministiskt initiativ, som på måndagen var i Kristianstad
Kristianstad • Publicerad 3 mars 2008
Feministiskt initiativ bildades 2004 och i går var partiets ena talesperson, Gudrun Schyman, i Kristianstad för att diskutera politik, bland annat med Alma Rauer från Hässleholm. Bild: Emilia Olofsson
Feministiskt initiativ bildades 2004 och i går var partiets ena talesperson, Gudrun Schyman, i Kristianstad för att diskutera politik, bland annat med Alma Rauer från Hässleholm. Bild: Emilia OlofssonFoto: 

- I dag tycker de flesta att jämställdhet är självklart, det råder inga delade meningar om det, säger Gudrun Schyman. Och det som en majoritet är överens om i ett demokratiskt land är också det som ska förverkligas.

- Men så är det inte i Sverige. När feministiskt initiativ bildades 2004 tjänade kvinnor i genomsnitt 3596 kronor mindre än män i månaden på en heltidstjänst. Tror ni att skillnaden är mindre i dag? Nej, nu handlar det om 4300 kronor. Hon kom till konsthallen i Kristianstad för en specialvisning av utställningen "Prinsessor utan panik" av konstnären Gittan Jönsson.

Samtidigt passade feministiskt initiativ i Kristianstad på att hålla möte och ett 30-tal personer bänkade sig för att lyssna till och diskutera med Gudrun Schyman.

- Fortfarande är det så att det som män är, gör och säger är mer värt och det som är mönstret i samhället, säger Gudrun Schyman. Och markörerna kommer tidigt. När små pojkar gråter är de arga, när flickor gråter är de ledsna.

Hon konstaterar att föräldradagar inte är förhandlingsbart för kvinnor, medan männen nu ska få en särskild bonus, att när en ung, nyutexaminerad man får jobb som jurist kan han mycket väl erhålla 3500 kronor mer i månaden än sin kvinnliga kurskamrat samt att exploateringen av kvinnors kroppar ökar i stället för att minskar. - Feministiskt initiativ vill ha ett jämställt föräldraskap, vi vill ha rättvisa löner och vi vill stoppa våldet och våldtäkterna, säger hon och manar på viljan att förändra hos sina åhörare.

Att utvecklingen står stilla när det gäller rättvisa mellan kvinnor och män menar hon gör feministiskt initiativ till en nödvändig röst inom politiken.

- I nästa valrörelse ska vi ta för oss mer, säger Beth Melander, ordförande i feministiskt initiativ i Kristianstad.

- Det gäller i Kristianstads kommunfullmäktige också.

Karin Hallengren

044-18 56 48

karin. hallengren@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.