Annons

Jan-Inge Ahlfridh vill inte ha jobbet

Jan-Inge Ahlfridh återtog igår sin ansökan till jobbet som Kristianstads förste kommundirektör. – Det här är mycket, mycket besvärande och mycket, mycket olyckligt för Kristianstad, säger kommunstyrelsens ordförande Bo Kristiansson (s). Regionmuseets chef Agne Furingsten kan nu åter bli aktuell för tjänsten.
Kristianstad • Publicerad 15 januari 2001

Jan-Inge Ahlfridh förklarar att han vänt och vridit frågan och till slut kommit fram till att han ska stanna i Ystad.

– Kristianstad, som ibland kallas Skånes huvudstad, har ett mycket rikt innehåll som det hade varit spännande att utveckla. Men jag var tvungen att bestämma mig, säger han.

Annons

Att han bestämde sig just nu förklarar han med artikeln om honom i lördagens Kristianstadsbladet, som han fick syn på när han var i trakten för att leta hus.

– Jag insåg då att jag måste bestämma mig snabbt för att få klarhet i frågan.

Var det lögn, det som stod i artikeln?

– Nej då. I det brev som Ahlfridh sände till Kristianstads kommun igår förklarar han sitt ställningstagande med att kommunstyrelsens beslut den 20 december, att anställa honom, inte var enigt.

Och eftersom tjänstens och uppdragets karaktär gör att ett brett stöd från kommunstyrelsen behövs, avstår han från erbjudandet att bli kommundirektör i Kristianstad.

– Jag beklagar verkligen att inte alla partier ville ställa upp på det här förslaget. Jag vet att det hade en stor betydelse för Ahlfridhs beslut. Det känns bittert, konstaterar kommunstyrelsens vice ordförande Christer Ewe (m).

Bo Kristiansson är medveten om att kommunstyrelsens beslut inte var enhälligt, men påpekar att folkpartiets, centerpartiets och miljöpartiets synpunkter inte riktades mot Jan-Inge Ahlfridh personligen.

– Snarare mot mitt och Christer Ewes agerande i rekryteringen, hanteringen. Det har jag också påpekat för Jan-Inge Ahlfridh, säger han. Frågan är nu hur jakten på en kommundirektör ska gå vidare. Enligt Christer Ewe har han och Bo Kristiansson inte hunnit diskutera igenom den frågeställningen ännu.

Ewe anser dock personligen att det nu är naturligt att regionmuseets chef Agne Furingsten, den andra kandidaten som handplockades, får jobbet som kommundirektör.

Lika säker är inte Bo Kristiansson.

Annons

– Jag vet inte om Agne Furingsten står till förfogande, säger han.

Agne Furingsten själv vill inte ha någon åsikt i frågan i dagsläget:

– Innan jag har hört det här på officiell väg vill jag inte ge någon kommentar.

Frågan lär diskuteras av kommunstyrelsen på onsdag kväll. Kommunstyrelsen måste ju riva upp sitt beslut att anställa Jan-Inge Ahlfridh som Kristianstads förste kommundirektör.

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons