Japansk stororder till Värmebaronen
Och att det handlar om att tänka långsiktigt är vd-n Berth Nilsson på Värmebaronen den förste att skriva under på.
– Vi har jobbat mot Japan i tio års tid, det har stundtals känts som om vi skulle ge upp. Som tur är har vi fått fin stöttning av andra svenska företag, som lärt oss att det tar tid. Japanerna är oerhört försiktiga och går inte raskt framåt. Vad det handlar om är att det japanska företaget Morinaga Engineering Company, MEC, vill köpa in elpannor och sälja vidare på Japans norra ö, Hokkaido.
Den affären har i princip tagit tio år att genomföra, innan parterna nått ett rejält avslut.
– Det viktigaste för en japan är att aldrig tappa ansiktet. Därför är de oerhört försiktiga, och vågar inte sälja något de inte litar på.
– Men svenska produkter har ett bra rykte och för dem är priset underordnat, bara kvalitén är bra, säger Berth Nilsson. I söndags kom så högste ansvariga för ena verksamhetsgrenen på MEC, direktören Yoji Kaba och försäljningschefen Ieyasu Hirano, på besök till Österslöv – och med mandat att teckna avtal. Ett avtal som blev underskrivet under måndagen.
– Eftersom de köper tusen pannor ville de försäkra sig om att vi verkligen kan leverera och titta närmare på produktionen. Den här ordern är också en av anledningarna till att vi bygger ut, säger vd-n. Hokkaido är Japans nordligaste ö, med en yta lika stor som Danmark och omkring fem miljoner invånare. Där är det kallare på vintern och varmare på somrarna än i Sverige. Men eftersom många hus hur luftkonditionering, men värms upp med hjälp av fotogen, finns det ett överskott på el vintertid. Därför har elbolagen beslutat subventionera dem som bygger in elpannor för uppvärmning i sina hus.
– I dag värms 80 procent av husen med fotogen, medan resten värms av el eller gas. Men vi tror att om några år kommer 40 procent av husen att värmas med el, säger Yoji Kaba.
Det öppnar för en enorm marknad för dem som lyckas med att bli leverantörer av elpannor i Japan. Vilket Värmebaronen nu siktar på.
– Man måste bara lära sig att det tar tid att jobba mot Japan. Det är först nu vi kan börja skörda det vi sått för tio år sedan.
Fast frågan är förstås hur japanerna lyckats hitta ett litet företag i Österslöv att göra affärer med.
– Vi började köpa in en annan typ av pannor från Helsingborg för 30 år sedan. Men för tio år sedan blev vi rekommenderade hit. Det är ett företag som vi anser är kvalitetsmedvetet och har produkter som passar oss, säger Yoji Kaba. I Japan är det tänkt att produkten ska behålla namnet Elpannan. Fast lite konvertering sker innan anläggningarna kan skeppas dit. Dels anpassas de för det japanska elsystemet, som är på 200 volt och en fas. Dels behöver elpatronerna speciella packningar, för att stå emot den högre luftfuktigheten.
– Ett finskt företag försökte för några år sedan sälja elpannor i Japan. Men de löste inte problemet med luftfuktigheten, och det blev bekymmer med produkterna. De tappade ansiktet, och det gör att det företaget inte kan komma tillbaka och sälja elpannor igen, säger Jens Svensson, exportansvarig på Värmebaronen.
Clifford Johansen
044-18 56 40
clifford.johansen
@kristianstadsbladet.se