Järnvägsvänner invigde magasin

Det tog sin tid men i går var det äntligen dags. Glädjen var påtaglig när Järnvägsmuseet i Kristianstad invigde sitt nya magasin för gamla vagnar och lok.
Kristianstad • Publicerad 24 maj 2003
Kommunfullmäktiges ordförande, Bo Kristiansson, avslutade invigningen med att slå in en förgylld spik i järnvägsrälsen.BILder: WILLY ALM
Kommunfullmäktiges ordförande, Bo Kristiansson, avslutade invigningen med att slå in en förgylld spik i järnvägsrälsen.BILder: WILLY ALMFoto: 

Det nu invigda magasinet har varit hett efterlängtat i stort sett ända sedan föreningen Östra Skånes Järnvägar (ÖSJ) bildades 1972. För drygt två år sedan intensifierades planerna i samband med att Kristianstads kommun gick med i projektet och sköt till pengar för bygget. En av de riktiga eldsjälarna i projektet har under alla år varit Jan Appelqvist. Han var av förklarliga själ, mycket nöjd, när magasinet äntligen invigdes. –  Det här är naturligtvis en jättestor dag för oss alla. Det känns mycket viktigt att kunna få in alla de gamla loken och vagnarna under tak för att på så sätt kunna skydda dem för både väder och vind samt eventuella vandaler, sade Jan Appelqvist. Han berättade också om det stora arbete som alla de inblandade parterna har lagt ner för att rida projektet med magasinet i hamn. Förutom kommunen, som har skjutit till pengar, fick även alla medlemmarna i ÖSJ beröm för olika former av insatser under årens lopp. En annan person som lyftes fram lite extra var Bo Kristiansson, ordförande i Kristianstads kommunfullmäktige. Den sistnämnde tog över ordet och inledde med att poängtera vikten av magasinets tillkomst. – Det här är oerhört viktigt, både för Kristianstad och för regionen här omkring. Den här staden har ju väldigt fina och stolta gamla järnvägstraditioner, sade Bo Kristiansson, innan han avslutade ceremonin med att slå ner en förgylld spik i järnvägsrälsen. Bygget av det 450 kvadratmeter stora magasinet beräknas ha kostat omkring 800000 kronor. Markus Danielson 044-185500 nyheter@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.