Annons

Jesper Sandqvist ska sälja sitt Mat och Vinhus

Kristianstad riskerar att förlora sin enda egentliga gourmetrestaurang när Jesper Sandqvist nu beslutat sälja sitt Mat och Vinhus. – Orsaken är personlig. Jag behöver en ny utmaning, en kick, förklarar Jesper Sandqvist.
Kristianstad • Publicerad 1 januari 2001
Jespers Mat och Vinhus ska säljas, men Jesper Sandqvist som haft stor framgång med sin restaurang lovar att öppna nytt i Kristianstad – någon gång. Arkivbild: BOSSE NILSSON
Jespers Mat och Vinhus ska säljas, men Jesper Sandqvist som haft stor framgång med sin restaurang lovar att öppna nytt i Kristianstad – någon gång. Arkivbild: BOSSE NILSSONFoto: 

Jespers Mat och Vinhus har fått stor uppmärksamhet sedan det öppnades för fem år sedan. Sveriges kökschefers förening har utsett restaurangen till ett av Sveriges bästa bord. Den rekommenderas av tidningen Gourmet. Restaurangen kom på tredje plats som mest prisvärda bord när Vägarnas bästa gjordes upp i år.

Dessutom är Åhusbon Jesper Sandqvist medlem i den europeiska kocksammanslutningen EuroToques.

Annons

Trots det känner alltså Jesper Sandqvist att han inte riktigt nått dit han vill. Därför bjuds restaurangen ut till försäljning.

– Hade jag varit 40 år när jag startade restaurangen hade jag kanske kunnat nöja mig och bara fortsatt. Men jag är 28 år och känner att jag behöver skaffa ny inspiration. Vi (han och hustrun Nicoline) har också ett litet barn och ytterligare ett barn till på gång. Dessutom är det bättre att lämna nu, när allt är på topp. Vad han ska göra istället är litet oklart. Åtminstone vill Jesper Sandqvist inte avslöja alla sina planer för framtiden. Klart är dock att han tänker frilansa på olika håll för att få nya idéer, tända till igen. Bland annat i Köpenhamn.

– Yrket är sådant. Man måste utvecklas hela tiden för att känna inspirationen, säger han.

Dessutom ska han fortsätta med sin cateringverksamhet. Den som vill anlita Jesper Sandqvist och hans matlagningskonst för ett bröllop eller liknande har alltså möjligheten även framöver. Dessutom lär det bli en ny restaurang i Kristianstad igen vad det lider.

– Jag kommer att öppna något nytt i Kristianstad så småningom. Men när och var, det ber jag att få återkomma till.

Redan nu är det också klart att Jesper åtminstone delvis lämnar sitt engagemang i Valje Herrgård, där han i ett kompanjonskap med ägaren Jan Karlsson stått för maten i samband med olika tillställningar.

– Framöver blir det bara catering där också, säger Jesper Sandqvist.

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

Av Matti Stenrosen 044-185590
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons