JO kritiserar fängelset

Internen ansökte om längre permission. En månad senare hade frivården fortfarande inte fått hans förfrågan. Nu riktar Justitieombudsmannen (JO) kritik mot kriminalvården i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 18 april 2009

Det var i december 2007 som mannen bad sin kontaktperson att skicka en ansökan om utökad permission.

När internen en månad senare kontaktade frivården hade hans förfrågan fortfarande inte registrerats. Han skickade då en ny ansökan driekt till frivården och JO-anmälde det inträffade.

Kriminalvården konstaterar att det inte finns några möjligheter att utreda vad som hände med den ursprungliga ansökan. Förseningen anses dock inte ha påverkat ärendets fortsatta handläggning.

JO gör bedömningen att den bristfälliga dokumentationen försvårar insyn i verksamheten på anstalten i Kristianstad och uppmanar kriminalvården att skärpa sina rutiner.

Internen har även anmält två kriminalvårdare för kränkande behandling. JO väljer dock att lämna ärendet utan åtgärd eftersom ord står mot ord.

Marek Stefaniak
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.