Johan Rönn: ”Hjärtat slår hårt i Tollarp. Har alltid gjort och kommer alltid att göra.”

Nytt år, nya möjligheter, nya mål och nya upplevelser. Jag gillar att blicka bakåt. Det är okej att göra det så länge man ändå har ögonen fokuserade på det som ligger framåt. Om man har koll på var man varit kommer man ha koll på var man är på väg, är min filosofi.
Publicerad 17 januari 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Andreas Sylvesson

Året började skakigt. Jag var på väg hem från ett biobesök med en vän när jag fick ett SMS om att polisbilar snurrade i byn. Det hade varit ett knivslagsmål i byn där utgången var nära att bli dödlig. När något sådant händer kvicknar man till, hamnar på fötterna.

Det är en utveckling man inte önskar sig för den lilla byn med det stora hjärtat och tittar vi vidare har trenden varit hjärtlig för Tollarps 2018.

I mars fyllde Kristianstadsbladets Lukas Ernryd medborgarhuset i ett hjärtligt (ett ord som det kan inte överanvändas) kåseri kring arbetet på en lokaltidning och skillnaden mellan svenskar och danskar.

Posten tog sats och hoppade ur byn för att centralisera sig på Karpalund. Tråkigt, tyckte många jag pratade med, men handen på hjärtat ingen nämnvärd skillnad i det dagliga livet. Många varv har jorden hunnit snurra sedan postkassan lades ner och ersattes med Svensk Kassaservice, som även det försvann så småningom.

Vi fick ny präst i maj och samma månad gjorde värmen att jordgubbarna började färga fälten röda ute hos Rickard på Skogsliden i ett rekordtidigt jordgubbsår. Maj var även den månad då den nya allén längs E22:an invigdes.

Så kom juni. Och sommaren, hade man skrivit i vanliga fall men vid detta laget var sommaren redan i full gång.  Och vilken sommar vi fick, både vädermässigt och levnadsmässigt. Tollarpsdagarna med ingen mindre än Fab Freddie som konferencier, miljonregn från Postkodlotteriet och tårtkalas på ett ny-upprustat Medborgarhus, för att nämna några glädjeämnen.

Så kom hösten, men hjärtat fortsatte pumpa i Tollarp. Byns ICA-butik gjorde en jätteinsats för cancerforskningen och en kille jag är stolt att kalla min vän – Doffe Nilsson – budade hem en matkorg för hela 2000 kronor, ett bud som butiken dubblade enligt tidigare löfte, och lade till 1000 kronor. Utöver det övriga som man skänkte från sin omsättning.

Året gick och i december kunde vi läsa om den otroliga Jimmy Jepsson från Östervång som besegrat både cancer och hepatit – mitt livs hittills absolut bästa artikel – och Inga och Bertil Fäldts 70-årsjubileum som gifta.

Hjärtat slår hårt i Tollarp. Har alltid gjort och kommer alltid att göra. Nu tar vi tar ett nytt grepp. Laddar om och gör 2019 till det bästa hittills.

Vi blickar framåt. Vänder blad, som knugen sa.

Fast utan kaffeflickor.

Johan Rönn