Jordgubbar och färskpotatis finns i butikerna
Jordgubbar plockas sedan mitten av maj varje dag i Tollarp, den första färskpotatisen plockades upp till försäljning i Viby i fredags. Det växer så det knakar runt om hos de skånska odlarna med rekordskördar i sikte. Men frågan är om det inte är f-ö-r tidigt? – Ur odlarnas synvinkel kulminerar årets säsong efter skolavslutningarna och före midsommar, säger trädgårdskonsulenten, som nyligen besökt jordgubbsodlare i både Skåne och Mälardalen. – Därmed kan det blir svårt att hålla priserna uppe till midsommar, som normalt är den mest inkomstbringande helgen. Men samtidigt är jordgubbsodlarna själva intresserade av att förlänga säsongen. Från att tidigare ha kunnat äta svenska jordgubbar under tre-fyra veckor kan konsumenterna i Skåne nu räkna med att tillgången håller i sig ända fram till början av augusti. – Genom att odla under fiberduk kan vi påskynda mognaden med mellan tio och 14 dagar, säger jordgubbsodlare Stefan Persson på Tollarps Frukt och Bärcentral AB. – Å andra sidan kan vi genom att täcka plantorna med halm under vintern och låta halmen ligga kvar på våren fördröja mognaden. – Därmed kan vi också dra nytta av olika sorters bär och just för vår del hålla säsongen igång under två månader. Den 14 maj plockades de första jordgubbarna i Tollarp och i och med att värmen small till i går kom den dagliga plockningen igång på många andra håll. Hos odlare Hans Torstensson lyste det rött av mogna bär i jordgubbslandet i Vinslöv. – Till viss del går det att styra frammognaden, men samtidigt går det aldrig att veta hur vädret ska bli, säger han. – Midsommarhelgen är efterfrågan fortfarande stor och självklart är det av ekonomisk betydelse. Jordgubbsodlare Karl-Gustav Pålsson i Bromölla satsar på olika sorter för att uppnå olika tidighet på bären. Också halmen och väven är användbara metoder för hans del. – Men så här års finns inget att göra. Nu har bären börjat mogna och den lilla mängd halm som ligger kvar syftar enbart till att hålla jordgubbarna rena och fina. Potatisodlarna är en annan kategori odlare som är tidigt ute. Färskpotatisodlarna förgror sin sättpotatis för att få en tidig skörd. I år har de dessutom haft vårens gynnsamma väderlek till sin favör. – De riktigt tidiga odlarna är igång på sina lätta, varma jordar, säger växtodlingskonsulent Åsa Nordström. – Men jag tycker att det är för tidigt! Färskpotatis hör till midsommar och dessutom smakar de mindre så här dags. Odlare på Bjärehalvön är sin vana trogen först i Skåne med färskpotatisen. Men även i Kristianstadstrakten är nu den första potatisen upptagen ur jorden. Åke Nordström på Viby Potatis AB började sälja av sin egen skörd i fredags och en låda på 200 kilo gick i stort sett åt under gårdagen: – Det är relativt tidigt för vår del, men jag vill inte säga rekord, säger potatisodlaren. Han odlar på ungefär tre hektar och har satt färskpotatis i omgångar, så att den ska räcka hela sommaren. Det handlar dessutom om fyra olika sorter: – Kunderna vill ha att välja på vita och gula, fasta och mjöliga, säger han och räknar upp Rocket, Rapido, Saxon och Ukama. karin.hallengren @kristianstadsbladet.se