GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Reportage

Josefine och Tobias sålde huset med På gång - ”Vi fick stämma av marknaden i vår egen takt”

Josefine Thim och Tobias Perdegård trivs väldigt bra i det rymliga huset från 70-talet. Där har de bott sedan 2006. Men drömmen om att bygga eget har funnits länge och så fort bygglovet är klart sätter paret igång med sitt livs stora projekt.
Att sälja eller köpa en bostad är inget som görs över en dag. Det kan ta både längre och kortare tid än vad man tänkt sig. Oavsett sits har du allt att vinna på vara väl förberedd när det är dags för bostadsaffären.
Publicerad 24 mars 2022
Efter drygt 15 år i familjevillan i Rinkaby är Tobias Perdegård och Josefine Thim på väg.
Efter drygt 15 år i familjevillan i Rinkaby är Tobias Perdegård och Josefine Thim på väg.
”Det är ju svårt att veta i förväg hur mycket ens hus kan vara värt”
Josefine Thim

Mexitegelvillan på Åhusvägen i Rinkaby har allt en barnfamilj kan önska. Funktionalitet med många rum, stor trädgård med altan och gott om sociala ytor. Det är gediget byggt och kräver minimalt med underhåll.

– Vi har 125 kvadrat uppe och lika mycket i källaren. Det var praktiskt när barnen var små och man hade besök. Då kunde de härja fritt där nere, säger Tobias Perdegård, som till vardags arbetar som grävmaskinist.

– Vi trivs jättebra i området och nya huset kommer att ligga ett par hundra meter härifrån, nära idrottsplatsen. Med lite tur blir det klart vid årsskiftet. Vi ska bygga själva och vill inte stressa fram något.

Men vi backar till våren 2021. Mitt under skenande pandemi bestämde sig Kristianstadsparet för att se om det var möjligt att bygga sitt drömhus.

De hade redan då en tomt på lut och tog därför kontakt med sin bank för att sätta de ekonomiska ramarna. Hur mycket var deras befintliga hus värt och vad skulle nya huset kunna förhandsvärderas till?

– Det var då mäklaren Matilda kom in i bilden. Vi fick direkt stort förtroende för henne. Hon skulle göra värderingarna och berättade även om deras tjänst På gång, som innebar att vi kunde testa marknaden utan att lägga ut huset på Hemnet, säger Tobias.

Det var bra att få en realistisk prislapp på nuvarande huset att se om kalkylen för nybygget verkligen höll.

– Vi ville egentligen bara kolla om det var rätt läge att sälja. Det är ju svårt att veta i förväg hur mycket ens hus kan vara värt, säger Josefine som är undersköterska.

När mäklaren Matilda Kärrman på Fastighetsbyrån i Kristianstad hade värderat huset bestämde paret sig för att gå vidare. Huset fotograferades under försommaren när trädgården var som finast. Övrig dokumentation gjorde mäklaren klart för att närsomhelst kunna lägga ut huset under På gång på Fastighetsbyråns egen hemsida.

Eftersom paret inte hade bråttom med att få sålt sitt hus valde de att avvakta med extern annonsering.

– Ganska snabbt förstod vi att huset var attraktivt och att det fanns ett seriöst intresse från en spekulant, säger Tobias.

Det blev ingen budgivning. Josefine och Tobias kom i stället överens med en köpare som erbjöd dem ett pris som låg en bit över värderingen som mäklaren hade gjort. Parterna skrev på kontrakt i september förra året med inflyttning första april i år.

– Det kändes bra och vi blev nöjda. En vanlig försäljning med annons direkt på Hemnet hade bara blivit stressigt. Och det var skönt att slippa ha visningar och en massa folk i huset, säger Josefine.

– En vanlig försäljning hade bara blivit stressigt. Och det var skönt att slippa ha visningar och massa folk i huset, säger Josefine.
– En vanlig försäljning hade bara blivit stressigt. Och det var skönt att slippa ha visningar och massa folk i huset, säger Josefine.

Så hur ska det nya huset se ut?

– Det blir ett modernt och enkelt hus på 1,5 plan, cirka 170 kvadratmeter. Och vi har ritat det själva. Där ska vi bli gamla och kunna bo kvar även när barnen flyttat hemifrån, säger hon.

Snart ska Josefine Thim och Tobias Perdegård bygga nytt hus som de ritat själva. – Det blir ett modernt och enkelt hus på 1,5 plan, cirka 170 kvadratmeter, säger Josefine.
Snart ska Josefine Thim och Tobias Perdegård bygga nytt hus som de ritat själva. – Det blir ett modernt och enkelt hus på 1,5 plan, cirka 170 kvadratmeter, säger Josefine.

Faktaruta

Vem bor här: Tobias Perdegård, 36 år, och Josefine Thim, 35 år, med barnen Thindra, 15 år och Viggo 13 år.

Klara, färdiga, gå!

Matilda Kärrman, mäklare på Fastighetsbyrån i Kristianstad.
Matilda Kärrman, mäklare på Fastighetsbyrån i Kristianstad.

Känner du dig osäker på om det är rätt läge att sälja? Tycker du att det känns nervöst att börja bjuda utan att ha stämt av värdet på din egen bostad? Du letar men har inte hittat något än.

Sveriges största mäklarfirma Fastighetsbyrån har sedan många år en populär tjänst som heter På gång. Med den får du hjälp att förbereda allt som behövs inför en försäljning. Sedan är det bara att trycka på on-knappen.

– På gång är en bra förberedelseprocess för de kunder som inte hittat något ny bostad än, men är på jakt och har bestämt sig för att sälja, säger Matilda Kärrman, mäklare på Fastighetsbyrån i Kristianstad.

Det vanliga är att man börjar med värdering och fotografering. För att sedan lägga ut bostaden på Fastighetsbyråns egen hemsida – Sveriges nästa största bostadssajt efter Hemnet. Men det finns ingen fast mall för På gång.

– Det är säljarna som håller i taktpinnen. De bestämmer vilka steg som ska tas och när. Vi skräddarsyr efter deras behov, säger Matilda Kärrman

Fördelen med att inte lägga ut bostaden direkt på Hemnet är att man i förväg kan få en indikation om hur intresset ser ut och hur spekulanter ställer sig till priset.

– Om många hör av sig – då får vi ett kvitto på att vi ligger rätt i värdering. Hör ingen av sig – då får vi också ett svar. En annan fördel är att vi får in köpare i ett tidigt skede. Vi har ett starkt banksamarbete som innebär att vi kan hjälpa till med lånelöfte. När det väl är dags för en affär så är alla klara, säger Matilda Kärrman.

MäklarMaltidas bästa säljartips

1. Ta ut en mäklare i god tid. Då hinner du få konkreta tips och råd inför försäljningen.

2. Välj en mäklare som du känner förtroende för – titta inte bara på priset. Det är ett samarbete som bygger på tillit.

3. Slutför småprojekt, så att du får ett gott helhetsintryck innan fotograferingen.

Fördelar med På gång

•Kostnadsfri värdering

•Minimera tiden mellan köp av ny bostad och försäljning av egen

•Förbereda i lugn och ro

•Fotografera vid rätt årstid

•Hjälp med att hitta ett nytt boende

•Hitta spekulanter

•Få en känsla för intresset

•Ordna förvisning

Läs mer på fastighetsbyran.co

Foto: Ej i bild Mediabyrå

Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.