Jurist: Kommunen har handlat enligt lagen

Vattentjänstlagen är tydlig och kommunen har gjort rätt menar Gilbert Nordenswan, jurist på Svenskt vatten. Att det gått 34 år mellan upprättandet av förbindelsepunkten tills att den meddelas spelar ingen roll.
Kristianstad • Publicerad 23 februari 2013

Tanken är ju att man bygger ut nätet och sedan meddelar man förbindelsepunkt. Innan dess kan de inte debitera.

Kommunen gör inga vinster på anslutningarna utan det handlar om att täcka kostnaderna, säger Gilbert Nordenswan.

”VA är speciellt”

Därför finns det inga skäl att vänta med att meddela förbindelsepunkt, tvärt om.

– VA är lite speciellt för man kan inte välja det själv och man kan inte säga upp det, det handlar i grunden om hälsa och miljöbehov.

Gilbert Nordenswan hänvisar också till att alla abonnenter måste behandlas lika.

– Om kommunen inte tagit beslut om att debitera det här får ju andra bekosta deras anslutning.

Har du hört talas om sådana här fall tidigare?

– Ja, det har nog skett tidigare. Det finns exempel där det dröjt från 50-talet. Sedan kan kommunen haft en policy om att inte debitera för obebyggda fastigheter.

Lagen är tydlig

Även om händelserna i Mattias Borgs fall kan kännas orimliga och konstiga menar Gilbert Norden-swan att kommunen agerat riktigt.

– Huvudregeln är att kommunen har rätt att ta ut en taxa när förbindelsepunkten meddelats. Vattentjänstlagen är tydlig och för mig låter det som att kommunen har handlat på ett korrekt sätt.

Maria Sällberg
Joel Sannemalm
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.