Kristianstad

Kaffekulturen kokar i Kristianstad

”När ångan från den varma drycken slår upp i ansiktet på morgonen och den brända doften från de mörkrostade bönorna viskar löften om en bittersmakande energi som kanske kommer bära dig fram till förmiddagsfikan – då är det nog rätt svårt att tänka på kaffe som något annat än bara kaffe.”
Publicerad 24 november 2022
Joel Andersson
Joel Andersson

– Jag känner toner av smultron och gröna äpplen! hörs en mellanrostad röst utropa entusiastiskt från ett av stadens nyare caféer.

Kaffe
Kaffe

Om man blir nyfiken och svänger in i den harmoniskt rosamålade lokalen möter man en glad Markus med mustasch som bär ett äkta baristaförkläde på magen och som vevar ett glas med kaffe i luften som om det vore ett utsökt vin.

Specialty Coffee Kristianstad slog egentligen upp portarna redan 2019, några månader innan pandemins framfart, men då under namnet Specialty Coffee Hos Fredrik. Då var specialkaffe något helt nytt för Kristianstad och eldsjälen Fredrik Alpstedt handbryggde mängder av koppar i sin kaffebar för att sprida kärleken och kunskapen för kaffet som han själv kokade för. Han lyckades brygga upp en verksamhet, alla virusversioner till trots, och hade en trogen skara stammisar som köpte adventskalendrar med kaffe, betalade stora summor pengar för exklusiva kaffen i högst begränsad upplaga som använts i världsmästerskap och träffades på klubbkvällar för att diskutera smaktoner och bryggmetoder tillsammans. Men i början av detta året sålde han sitt café och driver idag istället KaffeSverige som sprider specialkaffets glada budskap över hela landet.

Hos Fredrik blev Specialty Coffee Kristianstad, bytte färger från grönt till rosa och ställde in ett par biosäten framför disken. Första tiden stod kaffeprofilen Dante Tossavainen för bryggandet. Han har tävlat i de större kaffetävlingarna i landet och bjöd Kristianstadsborna på en oerhört lyxig kaffeupplevelse. Nu har Markus tagit över rodret och bjuder på en kaffeseglats runt hela världen som heter duga!

kaffe
kaffe

Vad innebär specialty coffee?

– Man betygsätter allt kaffe som produceras på en internationellt accepterad skala som går från 0 till 100, och det kaffe som får 80 poäng eller högre räknas som specialkaffe, förklarar Markus.

– Det är helt enkelt ett kaffe som håller en extremt hög kvalitet, som har tydliga smaker av det som det står att det ska smaka på förpackningen, fortsätter Markus att berätta. Ett kaffe som inte smakar rost eller bränt.

Om man tittar på industrikaffe som man hittar i mataffärerna och kollar på baksidan på påsen står det ofta att ursprunget är Afrika eller Sydamerika.

– Då har de tagit alla bönor de hittat och slängt in det i en rost och rostat allt tills det ser likadant ut, skakar Markus på huvudet. Men med specialkaffe rostar man individuella batcher av kaffet så att bönan blir så som bönan ska vara. Så två gårdar som ligger bredvid varandra i Peru kan producera kaffe som är helt olika varandra!

Markus trycker på omsorgen som finns inom specialkaffet. Det är allt från villkoren som bönderna arbetar med, att de får bra betalt och rätt förutsättningar, till processen att ta hand om bönorna efter att de har skördats.

– Ofta är det ju att rosterierna vi arbetar med jobbar direkt med bönderna så att det inte blir några mellanhänder, och man åker och hälsar på och bygger en långsiktig och hållbar relation tillsammans.

Denna omsorg speglas också i hur Markus ser på Specialty Coffee Kristianstads roll i staden. De har redan samarbeten med lokala aktörer som chark och ost från Ohlssons ost i mackorna, blommor och dekorationer från blomsterbutiken Blomster & Blandat på samma gata.

– Jag blev så glad när jag kom in i hennes affär för hon gör blomsterarrangemang som inte är så traditionella och klassiska, berättar Markus. Hon använder helt egna färger och uttryck i sina arrangemang som passar oss väldigt bra! Hon är en riktig konstnärssjäl.

Konst är också en viktig del av omsorgen på Specialty Coffee. Just nu har de en utställning med den lokala konstnären Jannica Nilsson, och planerar för fler utställningar och samarbeten längre fram. Allt för att skapa ett rum för den perfekta fikan.

– En bra fika är att man ska kunna sitta och ta det lugnt så länge man vill sitta och ta det lugnt, och att det inte ska vara stressigt runt omkring en, tycker Markus. Här ska man känna sig som hemma, ett andra vardagsrum.

”Förutom att vi har kaffe av världsklass älskar vi att prata om kaffe och att dela upplevelser tillsammans”

Men om man vill testa det här med specialkaffe, hur gör man då?

– Kom in till oss och prata! Förutom att vi har kaffe av världsklass älskar vi att prata om kaffe och att dela upplevelser tillsammans, säger en entusiastisk Markus. Sätt dig i baren så brygger vi kaffet framför dig, förklarar de olika bryggmetoderna och processerna som kan påverka smakerna, och hur kaffe från olika ursprung kan skilja sig åt.

I en droppe färskrostat kaffe kan det finnas så mycket som över 1000 aromer, vilket kan jämföras med de 400 aromer som kan identifieras i vin.

– Det är nog det jag tycker bäst om med kaffe, berättar Markus. Att kaffe har smaktoner som man inte alls förknippar det med innan man smakat specialkaffe. Toner av grönt äpple, smultron eller persika till exempel, det är egentligen rätt absurt att ha ett kaffe med smultrontoner, men det är just därför så gott!

V60, Chemex och Aeropress är tre bryggmetoder som man kan få kaffet på hos Specialty Coffee Kristianstad.

Favoritmusik just nu i kaffebaren är blues, men det varierar alltid för att kaffebaren aldrig ska kännas statisk.

KaffeSverige arrangerade i höst sin första kaffekonferens SSCC 2022 i den lilla orten Sövestad ute på Österlen. En ort som trots sin blygsamma storlek har två olika specialkaffe-rosterier och ett specialkaffe-café.

Ofta händer det att det ställs till med spontan koppning i kaffebaren, då dukar man fram flera olika kaffen bredvid varandra som man smakar på genom att sörpla med en sked. Lite som vinprovning, men med kaffe

Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.