Kamp mot övergödning

Övergödningen är boven i dramat, och Börje och Helena Gustafsson är närpoliserna som kämpar med problemen den orsakar. I grunda, röda plåtschabrak kryssar de kors och tvärs över Araslövssjön för att hålla vattenriket levande och friskt.
Kristianstad • Publicerad 18 juli 2002
Vattenväxter kan tyda på ett friskt och näringsrikt vatten. Det får bara inte bli för mycket av det goda, så att sjön växer igen. Därför rensas Araslövssjön varje år.
Vattenväxter kan tyda på ett friskt och näringsrikt vatten. Det får bara inte bli för mycket av det goda, så att sjön växer igen. Därför rensas Araslövssjön varje år.Foto: 
Gräsklippare. Börje Gustavsson liknar vassklippning vid att klippa en gräsmatta – snart är gräset långt och måste klippas igen. Bilder: LASSE OTTOSSON
Gräsklippare. Börje Gustavsson liknar vassklippning vid att klippa en gräsmatta – snart är gräset långt och måste klippas igen. Bilder: LASSE OTTOSSONFoto: 

Börje Gustafsson reser ner med sina två vassklippningsmaskiner i lastbil från Gullspång i Västergötland varje år. Det har han gjort sedan 1989 och de senaste åren har dottern Helena varit med som kollega och anställd. I dryga två veckor är de i Kristianstad för att röja vass och annan vattenväxtlighet ur Araslövssjön och Hammarsjön. Om de inte gjorde det skulle sjöarna växa täta, täppa igen Helgeåns vattenflöde och orsaka värre översvämningar än den Kristianstadsborna upplevt i år. – Det är en ren säkerhetsåtgärd, säger Börje Gustafsson från förarsätet på sin båt. Han och Helena Gustafsson har tagit en snabb kaffepaus i solgasset vid sjöns utlopp. Här är det röjt och öppet och vattnet strömmar makligt nedåt ån. Ungefär en vecka tar det att röja upp i Araslövssjön. Lika länge spenderar de två ”gräsklipparna” sedan med att röja Hammarsjön. I år har de haft tur med vädret, för jobbet är trevligt så länge solen skiner. Värre är det när regnet slår i vattenytan och åskan mullrar ovanför. – Då försöker vi hålla oss vid kanten, och höjer upp klipparen så att den kommer högre upp än huvudet, säger Börje Gustafsson. eva.emmelin @kristianstadsbladet.se

Av Eva Emmelin 044 - 18 55 38
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.