Kamp om Blåsvädrets framtid

Kristianstad • Publicerad 18 maj 2005

Några av barnen har slutat med andra fritidssysselsättningar för att satsa extra på musiken, bland annat i musikskolans orkester Blåsvädret. Föräldrarna kämpar nu för orkesterns framtid, efter att ledningen beslutat att dra in på resurserna vilket inneburit att de omtycka lärarna hoppar av.

– Vid det möte vi hade i måndags med musikskolans ledning, kändes det som om våra barn inte betyder något. Att deras val av instrument inte är fint nog att satsa på, säger mamman Sofia Krantz Martinsson ilsket. Hon har dragit i gång en namninsamling för att orkesterns ledare ska få igenom sina krav. Krav som föräldrarna tycker är självklara.

Ledarna stannar om de även i fortsättningen får vara tre, och inte två som ledningen bestämt.

Det handlar trots allt om att coacha 43 barn. Och så vill de att Blåsvädret ska få repetera lika mycket som övriga orkestrar, det vill säga ytterligare en halvtimme i veckan.

– När vi frågade vilka ledare ledningen tänkt sig skulle ta över Blåsvädret visade det sig att det bara finns någon timanställd som kanske kunde tänka sig att driva orkestern, säger Sofia Kranz Martinsson. Nu oroar sig föräldrarna för orkesterns framtid och för barnens satsning. Varför bryta ett lyckat koncept undrar de, varför vill ledningen slå undan benen för orkestern?

– Barnen tycker att det är jätteroligt att spela i Blåsvädret. Där kan de omvandla de 20 minuternas enskilda lektioner till något som låter stort, säger mamman Ann Persson.

De vill att barnen även fortsättningsvis ska spela i Blåsvädret, med de ledare de är vana vid.

Med stöd från musikskolans ledning. En av ledarna som inte ställer upp på minskade resurser är Christer Nilsson. Han är rörd av stödet från föräldrar och elever:

– Det är mycket, mycket underbart.

Åsa Carlsson

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.