Kampanjer gav resultat

Förkylningar och influensa har gjort att färre kunnat lämna blod de senaste veckorna, men höstens kampanjer gav bra resultat, 1 000 nya blodgivare.
Kristianstad • Publicerad 12 februari 2013
Foto: 

Just nu saknar de skånska blodcentralerna mellan 200 och 300 påsar blod, för att nå upp till målet på 1 700 påsar. Det är enligt Thomas Attnäs, kommunikatör på Blodcentralen Skåne, en normal bristsituation.

Men i statistiken för 2012 hamnar Skåne på andra plats i landet med totalt 59 198 blodgivare, varav 5 067 nya. En naturlig placering, enligt Thomas Attnäs, eftersom Skåne är en av de största regionerna i landet. På första plats ligger Stockholms län med 84 287 blodgivare, varav närmare 13 000 nya givare.

De skånska kampanjerna med besök på festivaler och lördagsöppet har gett resultat. Enbart under hösten fick Skånes blodcentraler 1 000 nya givare.

– Det är roligt att det märks att vi är mer synliga, säger Thomas Attnäs.

Mikael Hallqvist
Kristianstadsbladet
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.