Kampen för en renare Hanöbukt fortsätter

Landön Artikeln publicerades
Hanöbuktens tillstånd oroar. Swedish Coast and Sea Center utför bland annat dykningar för att få reda på förekomsten av tungmetaller.
Hanöbuktens tillstånd oroar. Swedish Coast and Sea Center utför bland annat dykningar för att få reda på förekomsten av tungmetaller.

Swedish Coast and Sea Center (SCSC) fortsätter arbeta för renare vatten i Hanöbukten. På söndagen hölls ett arbetsmöte på Landön för att bestämma vilka av de tagna sedimentsproverna som ska analyseras för förekomst av tungmetaller.

Under 2016 -2017 har det via så kallad crowdfunding, samlats in medel för att genomföra analyser av de prover som har samlats in av frivilliga dykare och fiskare på bottnarna i Hanöbukten från Kivik och norrut längs kusten.

Ytterligare analyser av förekomster av läkemedel och bekämpningsmedel kommer att skickas till Högskolan i Kristianstad. Någon gång in på 2018 kommer resultaten och då återkommer SCSC med nya informationsmöten.

– Vi vill veta mer om den faktiska situationen, säger Kjell Andersson på SCSC

– Det är enklare och effektivare att förhindra att utsläppen når Hanöbukten än att rena havet, när det väl har kommit dit. Vi hoppas att kunna engagera fler invånare längs hela den svenska Östersjökusten och även få upp frågan om Hanöbuktens kritiska tillstånd på politikens agenda inför valet 2018.