Kaninpesten härjar i Skåne

Många ringer kommunen om att de funnit döda och döende kaniner. Statens veterinärmedicinska anstalt befarar att ett stort utbrott av kaninpest pågår i landskapet.
Kristianstad • Publicerad 21 augusti 2014
Vildkanin hittad i Skåne uppvisar typiska symptom på kaninpest: svullna ögonlock och var i ögat.
Vildkanin hittad i Skåne uppvisar typiska symptom på kaninpest: svullna ögonlock och var i ögat.Foto: Foto: Läsarbild

– Det har vi haft många samtal om, säger Lina Mohlin, teknikcenter Kristianstads kommun.

Samtalen berör områden där folk rör sig mycket.

– Kaninpesten finns överallt. Vi är 20 jägare som tar hand om dem, säger Tomas Holst, samordnare för Kristianstads kommunjägare.

Vildkaninerna har varit få i tre års tid. Vintern 2012–2013 gick hårt åt beståndet, redan svårt reducerat av pest och gulsot.

Sjukdomen sprids av direktkontakt mellan kaniner eller blodsugande insekter. En smittad kanin lider svårt och dör oftast av svält.

– Alla kaniner som smittats verkar dö. De lider verkligen. I slutet är de blinda, ögonen sätts igen. Till sist är alla kroppsöppningar stora varklumpar.

Utbrott vart tredje år

Utbrott av kaninpest sker ungefär vart tredje år. Senaste utbrotten var 2007, 2010 och 2013. Alla kaniner verkar inte insjukna.

– Några verkar vara resistenta, någon överlever ju alltid, säger Tomas Holst.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har bett kommunjägarna sända döda kaniner för tester. Rapporter från Åhus, Kristianstad och Hässleholm påvisar ett stort utbrott av kaninpest i Skåne.

– Vi vill få in döda kroppar för att bekräfta att det är kaninpest. Hittills motsvarar symptomen kaninpest, säger Aleksija Neimane, viltpatolog på SVA.

Så gör man

Hon uppmanar den som finner en sjuk kanin att ringa SVA samt kontakta viltvårdarna i kommunen.

Ida Persson, veterinär på Evidensia Djurklinik i Kristianstad, har inte sett någon smittad tamkanin i år.

– Har man utegående så är det stor risk de smittas.

Aleksija Neimane anser att den som har tamkanin bör vaccinera den mot sjukdomen.

– Det är ett vaccin mot kaninpest och gulsot som varar ett år men inte ger 100-procentigt skydd. Vi rekommenderar att man gör det i april–maj. Det kan göras från fem veckors ålder.

Bara kaniner insjuknar.

– Hundar och katter kan inte smittas av kaninpest, inte människor heller.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Kaj Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.