Kapell får byggnadsmiljöpris

Perstorps baptistkapell mellan Arkelstorp och Vånga har varit hårt angripet av hussvamp och mögel. Kapellets förvaltare har låtit göra en grundläggande renovering och belönas nu med kommunens byggnadsmiljöpris för 2009.
Kristianstad • Publicerad 2 april 2009
Bertil Samuelsson och Lennart Karlström belönas för renoveringen av Perstorps baptistkapell. Bilder: LASSE OTTOSSON
Bertil Samuelsson och Lennart Karlström belönas för renoveringen av Perstorps baptistkapell. Bilder: LASSE OTTOSSONFoto: 
Kapellet ser ut som när det byggdes 1859.
Kapellet ser ut som när det byggdes 1859.Foto: 
Gjutjärnskamin som stått i kapellet i 150 år.
Gjutjärnskamin som stått i kapellet i 150 år.Foto: 
Trappan upp till vaktmästarinnans bostad.
Trappan upp till vaktmästarinnans bostad.Foto: 
Kapellets grund är numera torr.
Kapellets grund är numera torr.Foto: 
Originalmålning i kapellet.
Originalmålning i kapellet.Foto: 

För 150 år sedan var det inte lätt att vara baptist i Sverige. Predikanten Fredrik Olaus Nilsson var landsförvisad av statskyrkan och fick utstå smädelser, misshandel och vistelse i oeldade häktesceller där han tvingades springa fram och tillbaka för att hålla sig varm, allt på grund av hans "irrlära".

Den 23 september 1860 höll han trots detta en invigningsgudstjänst i Perstorps baptistkapell inför 500 personer.

Huset, som byggdes ett år tidigare, berättar om en dramatisk tid för väckelserörelsen och har i dag återfått något av sin forna glans, mycket tack vare Bertil Samuelsson, Lennart Karlström och Yvonne Karlström, de tre medlemmar som 2005 tog över Wilhelm Ferdinand Palms stiftelse som förvaltar byggnaden. Huset kulturminneförklarades 1996 och har sedan dess tagits i bruk, men när de nya stiftelsemedlemmarna tog över byggnaden var den rejält angripen av hussvamp och mögel.

Marcus Haraldsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.