Annons

Karin: ”Jag vill inte ha Sveriges farligaste som grannar”

Ämnena var vitt skilda i dag, från allemansrätten till oro för terrorister. Men först vill den som klipper gräset för HSB ha upprättelse.
Jourhavande reporter • Publicerad 31 juli 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Här ska storfängelset ligga, hoppas kommunen.
Här ska storfängelset ligga, hoppas kommunen.Foto: Bosse Nilsson

Först ut i idag är mannen som i gårdagens spalt blev utpekad som den som kört över en plastkasse med åkgräsklippare på Charlottesborg. Men det stämde inte och nu vill han ha ett genmäle – och så klart får han det.

– Jag såg när det hände, men det var inte jag. Det är ABK som sköter den biten av området. Jag har klippt gräs för HSB i 30 år och kan instämma i att det såg för jäkligt ut. Det var en rejäl sak han hörde över och skräpet ligger fortfarande kvar överallt.

Annons

Nästa man i luren har också synpunkter på gräsklippning.

– De ser för hemskt ut när kommunen trimmat gräset på många platser. Ingen städar bort spillet och det ligger pinnar och gräs överallt när de är klara, både ute i gatan och på trottoarerna, som sedan geggar till sig. Vem gör så hemma? De borde lära sig att sopa efter sig.

Gösta har läst artiklarna om den ovälkomna växten parkslide och vill varna via mejl.

– Vid gångbron över E 22 mellan Vilan och Hedentorp finns stora bestånd. De etablerade sig i samband med ombyggnaden av den, skriver han.

Karin är djupt oroad över planerna på ett storfängelse i Vä.

– Jag vill inte ha Sveriges farligaste så nära inpå mig, jag är jätterädd för rymningsrisken. Och man vet inte om det blir terrorister och liknande som ska sitta där och vilka övriga de drar hit? Dessutom har vi så fin natur här att vi inte vill ha den förstörd med ett stort betongkomplex, säger hon.

Allemansrätten innebär både friheter och skyldigheter. Meta var med sitt barnbarn och skulle fiska på en av de små bryggorna i Helge å, vid Nyehusen, då en kvinna kom fram och sa på ett otrevligt sätt att hon inte fick vara på den för den hade hon byggt för egna pengar.

– I ån finns många småbryggor som hobbyfiskare och andra byggt och de får alla använda och det berättade jag för henne, säger Meta.

Kvinnan svarade då att hon var jurist så hon visste vad hon pratade om, men vad hon inte kände till var att det är Meta också.

– Jag ringde ändå och dubbelkollade hur reglerna ser ut och jag har rätt. Även om kvinnan byggt bryggan och bor vid ån så äger hon inte vattenrätten i den. Så alla får använda en brygga som ligger i ån. Det vill jag förmedla så att ingen annan råkar ut för detta. Det var både obehagligt och löjligt.

Kristina WihlborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons