Kassörska stämmer konsument- förening inför Arbetsdomstolen

En kassörska i nordöstra Skåne stämmer Kristianstad-Blekinge Konsumentförening inför Arbetsdomstolen. Hon kräver 110000 kronor i skadestånd samt ersättning för månadslön från i våras fram till den dag huvudförhandling sker. Kvinnan avskedades för att tomglaskvitton om totalt 823 kronor lösts in flera gånger.
Kristianstad • Publicerad 5 juli 2002

Stämningen inför arbetsdomstolen, AD, drivs av LO-TCO Rättsskydd av förbundsjuristen Mattias Landgren, eftersom fackföreningen Handels beviljat rättshjälp. – Kvinnan har avskedats, utan att polisutredningen är färdig, utan att hon är dömd för något. Därför driver vi ärendet, uppger man från LO-TCO Rättsskydd. Kvinnan har varit anställd av en butik i nordöstra Skåne som ägs av Kristianstad-Blekinge Konsumentförening. Hon har jobbat där i 21 år, tills hon plötsligt en dag i mars blev avskedad. Fackföreningen Handels hävdar att det saknas laga grund för avskedandet, och har därför gått vidare med ärendet. Såväl lokala som centrala förhandlingar har ägt rum utan att parterna enats, därför drivs nu fallet till domstol. ”Genom det olaga avskedandet har hon tillfogats såväl ekonomisk som ideell skada för den kränkning av LAS som bolaget har gjort sig skyldig till och både ekonomiskt och allmänt skadestånd skall därav utgå”, skriver facket i stämningsansökan. Skadeståndet uppgår till 110000 kronor, samt ersättning för förlorad arbetsinkomst. Månadslönen var drygt 11700 kronor. Kristianstad-Blekinge Konsumentföreningen (KBK) bestrider däremot såväl skadeståndskraven som de övriga yrkandena. – Avskedandet är korrekt då avskedandegrund jämlikt 18§ lagen om anställningsskydd föreligger. I vart fall föreligger saklig grund för uppsägning jämlikt 7§, skriver KBK:s jurist Anders Elmér. Grunderna de hävdar för avskedandet är brister i kassan i den butik hon jobbat. Vid en kontroll av kassaredovisningen i februari-mars upptäcktes fel från just hennes kassa. Det konstaterades då att tomglaskvitton bytts ut mot kontanter på ett oförklarligt sätt. Efter detta inleddes en särskild kontroll av just den kassa där kvinnan arbetade. En vecka senare upptäcktes att tre tomglaskvitton saknades. Närmare undersökning visade att tre kvitton utbetalats tre gånger. Totalt rörde sig skillnaden om 259,8 kronor. Ett par veckor senare upptäcktes åter att tre utav 54 tomglaskvitton saknades. När kontrollremsor gicks igenom upptäcktes att ett kvitto utbetalats två gånger, och ett kvitto utbetalats tre gånger under dagen. Ett par dagar senare fick kassörskan träffa butiksledningen och informerades om att hon var avstängd från arbetet. Tre dagar senare avskedades hon och varsel sändes samtidigt till Handels avdelning i Kristianstad. KBK anser att händelsen är en allvarlig förseelse, som accentueras av att kassörskan haft en förtroendeställning – hon har haft tillgång till arbetsgivarens medel. Juristen hävdar att hon hanterat vissa tomglaskvitton felaktigt. Och även om hon själv inte tillägnat sig pengarna, har hon brutit mot gällade kassahanteringsregler, och därför är avskedandet lagligt. Arbetsdomstolen väntas ha en inledande, muntlig förhandling i september. clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

Av Clifford Johansen 044-18 56 40
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.