Kattägare anmäler kattfälla

Kristianstad Artikeln publicerades

I en anmälan till polisen och länsstyrelsen misstänker en kattägare att en man använt kattfälla för att föra bort den. Men frågan är om någon utom jägare får använda fällor. Och för avlivning av lösdrivande katter krävs polistillstånd

I anmälan frågar kattägaren om en privatperson har rätt att använda en kattfälla och om vederbörande har rätt att föra bort eller avliva lösgående katter.

Det finns olika typer av godkända kattfällor att köpa, inte minst från nätet.

– Möjligtvis för att ha den på väggen. En katt som hamnar i en fälla blir oerhört frustrerad, de gör vad som helst för att ta sig ut, säger djurskyddsinspektör Jan-Erik Sundin som önskar att alla kattägare läser igenom skötsel och anvisningar för katt och som finns på Jordbruksverkets hemsida.

Katter är domesticerade djur, det vill säga tama. Även om det finns katter som lever förvildade.

Vildkatter, eller strykarkatter, har inget skydd i lagstiftningen. Men kommunjägarna tar i praktiken avstånd från hanteringen. På grund av kritik som de uppfattar som missvisad.

– Sedan vi införde den nya organisationen i november har vi beslutat att vi endast avlivar katter som polisen klart pekar ut ska avlivas, uppger Thomas Holst, samordnare för kommunjägare i Kristianstads kommun.

Kommunjägarna har fällor, men använder dem inte, än mindre till utlåning.

– Det är möjligt att vi framöver ska avliva katter som ägare, som kan bevisa att katten är deras, vill ha avlivade. Men då mot en avgift, säger han.

Katt vinner över hund vad gäller rätten till frihet. En hundägare har ett strikt ansvar för sin hund. Vid överträdelser kan hunden omhändertas, det kan bli böter och till och med hundförbud. Kattägare kommer betydligt lindrigare undan.

Det krävs heller ingen märkning av katter. Lagstiftningen kräver dock att ägare till katter ska "förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter."

Sven Johansson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundets juridiska enhet, säger:

– Även om en katt håller till i din trädgård, ligger i utemöblerna och förorenar och det finns barn som har allergier kan du ändå inte avliva katten. Om det inte är frågan om förvildade katter. Och då krävs det polistillstånd.

En husägare får näppeligen tillstånd, utan det blir kommunjägarnas sak att ta hand om det.

Får man sätta upp en fälla i sin trädgård?

– Frågan är till vilket syfte? Du får ändå inte avliva katten.

Att fånga den och köra ut och släppa den utanför tätbebyggt område?

– En katt är enskild egendom. Så kan du inte göra.

Vad ska man göra om grannens katt orsakar bekymmer?

– Är du säker på att det är grannens katt som legat på din bil och orsakat repor måste du kunna leda det i bevis och kan då kräva skadestånd. Om inte får du försöka prata med grannen och diskutera hur ni kan göra.