Annons

Kd går sin egen väg i budgetfrågan

Den borgerliga oppositionen i Kristianstad lyckas inte heller i år samla sig för ett gemensamt budgetalternativ. Kristdemokraterna ställer sig utanför den överenskommelse som moderaterna, centern och folkpartiet träffade igår. – Det är tråkigt, men jag hoppas fortfarande att få med kristdemokraterna i samarbetet, säger moderaternas gruppledare Christer Ewe.
Kristianstad • Publicerad 14 augusti 2001

M, c och fp vill inte se en upprepning av förra årets budgetdiskussioner, då oenigheten i frågan om skattesänkning visade på flera sprickor i samarbetet. Moderaterna föreslog då en skattesänkning på 50 öre medan centern och folkpartiet nöjde sig med 40 öre. Michael Anefur och kristdemokraterna körde sin egen linje, ville behålla den dåvarande skattesatsen men sänka senare. Skattesänkning med förnuft, var budskapet.

Även vinterns diskussioner om oppositionen, och då framför allt moderatledaren Christer Ewes roll som oppositionsledare, har förmodligen gjort att väljarnas förtroende för partigruppen vacklat.

Annons

Därför träffades gruppledarna för de fyra partierna förra onsdagen för att försöka komma överens om en gemensam budget att lägga i skuggan av den politiska majoritetens, det vill säga socialdemokraterna, vänsterpartiet, åhuspartiet och miljöpartiet. Vid tillfället accepterades också det förslag till gemensam budget som Christer Ewe lade fram. Där lovas Kristianstadsborna en skattesänkning på tio öre redan nästa år. Dessutom utlovas, om det blir en borgerlig regering i kommunen efter valet 2002, en skattesänkning på en krona under nästa mandatperiod. Partierna satsar också ”ett antal miljoner” mer på vård och skola än vad den politiska majoriteten gör. När gruppledarna, efter fyra dagars förankring i respektive partier, samlades igår kväll för att befästa överenskommelsen ställde sig centern, folkpartiet och moderaterna positiva. Kristdemokraterna valde dock att inte medverka.

Gruppledaren Michael Anefur förklarar att partiets avsikt ”naturligtvis” är att skapa ett starkt borgerligt alternativ inför nästa val.

– Men vi vågar inte slå fast att det blir en skattesänkning och i så fall en nivå. Vi vill inte heller låsa fast nivåerna för nämnderna. Vi är inte säkra på att de räcker, säger han.

Anefur hävdar att det vi ser inte är en spricka i det borgerliga samarbetet. Tvärtom har det blivit starkare, säger han.

– Vi har under de här samtalen diskuterat många svåra frågor och hittat vägar framåt. Det är bara på en del punkter som vi inte är överens, säger Michael Anefur.

Christer Ewe är besviken.

– Ja, det är tråkigt att kristdemokraterna inte ställer upp, säger han. Men jag har inte gett upp. Det är några månader till budgeten ska slås fast och jag hoppas att vi ska få in partiet i samarbetet. Vi har också sagt att det borgerliga budgetsamarbetet i nämnderna ska fortsätta.

Även centerpartiets Ingrid Karlsson är missnöjd.

– Det hade varit bra mycket bättre om vi hade varit tillsammans. Men det är bara att jobba vidare, sa hon.

Barbro Kärrstrand (fp) var bortrest igår kväll och deltog därför inte i mötet.

Annons

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons