Kennlar ska kollas

Miljö- och hälsoskyddsnämnden ska avsätta tid för att besöka kommunens kennlar vartannat år. Det sägs i nya direktiv från Jordbruksverket.
Kristianstad • Publicerad 3 juli 2002
Foto: 
Schäfern Felica har bra anlag. Ägaren Carina Grahn tror att valparna kan säljas för 8000–10 000 kronor styck. Bilder: PIERRE ALEXANDERSSON
Schäfern Felica har bra anlag. Ägaren Carina Grahn tror att valparna kan säljas för 8000–10 000 kronor styck. Bilder: PIERRE ALEXANDERSSONFoto: 
Storleken på rastgårdarna är viktig för att hundarna ska trivas. Djurskyddsinspektörerna kontrollerar att måtten hålls.
Storleken på rastgårdarna är viktig för att hundarna ska trivas. Djurskyddsinspektörerna kontrollerar att måtten hålls.Foto: 

Ann Beyer 044-18 55 00 En broschyr med regler för hur en kennel ska drivas ska skickas ut i dagarna. Den följs upp av kontrollbesök på anläggningarna. – Kontrollerna ska finnas med i vår tillsynsplanering, det är nytt. Nu kommer vi att avsätta tid för dem vartannat år, säger Anna Starck, djurskyddsinspektör. –  Tidigare har vi granskat kennlarna mer sporadiskt, i samband med att de sökt tillstånd, eller när vi fått in några klagomål. Hon har nyligen fått tillgång till Svenska Kennelklubbens förteckning över landets kennlar. Listan kom som en överraskning: den visade att det finns ett 90-tal registrerade kennlar i Kristianstads kommun. På miljö-och hälsoskyddsnämnden känner man bara till 47. Skillnaden kan bero på att man inte behöver syssla med hunduppfödning i någon större skala, för att bli registrerad hos Svenska Kennelklubben. – Vi ska i första hand kontrollera de tillståndspliktiga kennlarna, till exempel de som har minst två avelstikar i sin ägo. Kontrollerna välkomnas av Carina Grahn, ägare till Grahnskans djurpensionat i Vittskövle. – Jag sköter mig och fick inga klagomål när miljö- och hälsoskyddsnämnden var här senast. Men jag vet andra pensionat här i trakten, där de inte går ut och går med hundarna tillräckligt ofta. Carina Grahn ska snart börja föda upp och sälja schäfervalpar. – Min schäfer Felicia är så speciell. Hennes mor var mögelhund, och hon har ett gott, lagom livligt temperament. Hon har redan registrerat ett kennelnamn hos Svenska Kennelklubben, trots att Felicia ännu inte hunnit bli dräktig. – Det kostade ett par tusen kronor. Köparna tycker nog att det känns tryggare att köpa en valp av en hunduppfödare, som har ett kennelnamn. Djurskyddsinspektörerna är på väg till Grahnskans igen. Anläggningen ska nämligen byggas ut. Dels för att uppfödningen kommer att ta plats, dels för att hundpensionatet nyligen fått uppdraget att ta hand om de övergivna eller bortsprungna hundar som polisen i nordöstra Skåne får in. Anna Starck säger att hon inte fått in några klagomål om att hundar far illa på regionens kennlar och pensionat. – Om det är några problem, så brukar de handla om grannar som störs av hundskall. ann.beyer@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.