Kineser undersökte studiemiljön i Kristianstad

De såg fram emot snö, men fick uppleva Skåne i duggregn. Ändå är de långt ifrån besvikna. Kineserna från Ningbo University ser fram emot att skicka 40 studenter till högskolan till hösten. Den största gruppen utländska studenter någonsin.
Kristianstad • Publicerad 30 januari 2003
Sverigeresan gav många nya intryck och allt skulle dokumenteras. Mr Xu Tiefeng, prefekt på Ningbo Universitys tekniska fakultet fotograferar. Ta två bilder, för säkerhets skull, tycker Mr Zhang Guofang, intendent och Mrs Cheng chef för internationella kontoret.
Sverigeresan gav många nya intryck och allt skulle dokumenteras. Mr Xu Tiefeng, prefekt på Ningbo Universitys tekniska fakultet fotograferar. Ta två bilder, för säkerhets skull, tycker Mr Zhang Guofang, intendent och Mrs Cheng chef för internationella kontoret.Foto: 
Lite snö fick kineserna från Ningbo University se. Men de vackra stjärnformade flingorna som Mrs Cheng önskat sig blev det inte.Bild: LASSE OTTOSSON
Lite snö fick kineserna från Ningbo University se. Men de vackra stjärnformade flingorna som Mrs Cheng önskat sig blev det inte.Bild: LASSE OTTOSSONFoto: 

I en vecka har Mrs Chen, Mr Xu Tiefeng och Mr Zhang Guofang från Ningbo University varit i Kristianstad för att försäkra sig om att deras studenter får en bra vistelse här. Till hösten läser 40 kinesiska utbytesstudenter 18 månaderna på högskolans data- och elektronikprogram. – I Kina väntar studenterna på att deras lärare ska lära dem saker. Här tar studenterna ett större ansvar. Vi hoppas att våra studenter ska bli mer involverade i sin inlärning, säger Mrs Cheng, chef för Ningbo Universitys internationella kontor. Kineserna kommer att undervisas på engelska och målet är också att de ska bli två- eller trespråkiga. Trion från Ningbo University har aldrig tidigare varit i Sverige, eller ens i Europa. Under veckan som gått har de fått många nya intryck. De har besökt Helsingör och Kronenborg, Österlen och träffat företrädare för kommunens näringslivskontor. Givetvis har de också provat flera nya maträtter. Värdfamiljerna har dukat fram både inlagd sillen och gravad lax. Det har gått bra, värre var det med de råa grönsakerna. – Jag tycker om grönsaker, men jag vill att de ska vara kokta. Råa grönsaker gör mig lite nervös, säger Mrs Cheng. Hon är mycket imponerad av hur mysiga de svenska hemmen är. – I Sverige är man mer inriktad på att ha det fint omkring sig. Kineser är mer praktiskt inriktade, säger hon. Hon kom hit med en bild av Europa som hon skapat sig via filmer. Visst är det som på filmen, men kläderna är mer moderna i verkligheten. Ningbo är en kommun med fem miljoner invånare och lugnet i Kristianstad har gjort bestående intryck. – Hemma är det så mycket människor och ljud, här är det tyst och stilla, säger Mrs Cheng. Åsa Pearce 044-18 55 36 asa.pearce@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.