Annons

Kineserna sätter fart på handeln av mat

En restaurang i Hua Hin 20 mil söder om Bangkok annonserar om europeiska specialiteter som lax från Norge. Och på Konsum i Lund har vi då och då kunnat köpa snarlik thailändsk vit fisk. Det brukar kallas för internationell arbetsfördelning. Men det verkar samtidigt vara ett led i den internationella miljöförstöringen.
Kristianstad • Publicerad 8 januari 2009
Ett kinesiskt lastfartyg utanför Somalias kust. Bild: AP Photo/Xinhua, Zhang Peng
Ett kinesiskt lastfartyg utanför Somalias kust. Bild: AP Photo/Xinhua, Zhang PengFoto: 

Restaurangens köttkommer från både Australien och Nya Zealand. Jag minns från årtionden tillbaka hur små smörpaket från Nya Zealand översvämmade världen. Den lilla livsmedelsaffären i Hua Hin är nu ett år senare omgjord till restaurang med svenska specialiteter som mammas köttbullar, allt enligt tidigare mönster från Mallorca och Kanarie-öarna. Tanken är att de tusentals nordiska turisterna ska kunna känna sig som hemma också i exotiska miljöer.

Underliga äro matens vägar, det ser vi också ifiskaffärerna längs Hanöbukten. I Kivik saluförs torsk som gått med lastbil från Göteborg. Men sydväst om Göteborg finns Kattegatt, där det långa tider varit torskförbud, torsken är där långt mer utfiskad än i Östersjön.

Annons

Det är inte baravår jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) som hyser expansionsplaner när han förklarar att Sverige ska bli Europas matland nummer ett – hur det nu ska gå till. Kina har gjort en storsatsning i minst 18 afrikanska länder, inte bara i jakten på mineraler och råolja utan också på matproduktion.

Enligt uppgift i The Independent, som fått spridning i asiatiska tidningar, finns nu cirka 750 000 kineser verksamma i till exempel Nigeria, Kenya, Uganda, Sudan, Zambia och Elfenbenskusten. Många av dem är bönder som ska försöka kompensera Kinas brist på jordbruksareal, landet har cirka 20 procent av världens befolkning, men bara 7 procent av dess odlingsbara yta.

Det berättas omkinesiska byar på mellan 400 och 2 000 invånare som byggts upp i de afrikanska länderna, där jordbrukarna fått fart på stillastående jordbruksområden. När kineserna stiger av flygplanet har de inte med sig utsäde och teknologi, beskrivs det. Kineserna på plats i Afrika tjänar betydligt bättre än hemma, de exporterar hem både pengar och livsmedel. Dessutom får närliggande afrikanska byar bättre livsmedelsförsörjning.

Men Kina har kritiserats för att blunda inför katastrofen i Sudan, Zimbabwes Mugabe påstås ha fått vapen.

Två kinesiska stridsfartyghar placerats utanför Somalia för att hjälpa till i jakten på pirater sedan åtminstone sju kinesiska handelsfartyg blivit överfallna.

Även om matexporten från Afrika ännu bara är en liten del ger den en vink om vad som väntar framöver. Fattiga länder med de bästa förutsättningarna för snabb växtlighet kan i framtiden bli jättar om de tillåts odla och exportera under fredliga förhållanden.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons