Kirurgläkare på CSK får varning

En kirurgläkare på CSK varnas av hälso- och sjukvårdsnämnden för att vid en operation ha utfört ett ingrepp som saknar stöd i vetenskap och beprövad erfarenhet. Patienten, som var cancersjuk, blev omopererad vid ett par tillfällen av en annan läkare, men dog någon vecka efter den sista operationen.
Kristianstad • Publicerad 24 maj 2007

Vid den ursprungliga operationen – som egentligen rörde en tumör, som i sin tur var ett återfall av en tidigare cancer i tjocktarmen – stängdes båda ändarna till en tarmslynga, och den lämnades kvar i buken.

Det är, anser nämnden, ett klart avsteg från vanliga regler för hur man ska ta hand om hinder i tarm.

Den varnade läkaren hade vid operationen kontakt med sin bakjoursläkare.

Per telefon kom man överens om att göra en passage förbi tumören som orsakade patienten problem. Den opererande läkaren bedömde att han inte kunde ta bort tumören.

Enligt ansvarsnämndens utredning konstaterar den varnade läkaren att han borde ha tillkallat sin bakjour, och att de tillsammans eventuellt kunde ha tagit bort hela tumören. Han är dock inte säker på om resultatet hade blivit lyckat ändå.

Eftersom det inte fanns stöd i vetenskap och beprövad erfarenhet anser ansvarsnämnden att den först opererande läkaren av oaktsamhet inte fullgjort sina skyldigheter. Han varnas därför.

Gunilla Ingels

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.