Klamydiatest via nätet

De senaste sju åren har antalet klamydiasmittade tredubblats i Skåne. För att göra det lättare att testa sig lanserar nu Region Skåne klamydiatest på nätet.
Kristianstad • Publicerad 26 mars 2008

- Vi vill nå nya grupper. Särskilt män testar sig i liten omfattning. Detta är ett sätt att bredda kontaktmöjligheterna, säger Leif Persson, utvecklingsansvarig på Centrum för sexuell hälsa.

Igår var det premiär. På www.klamydiatest.nu kan alla som är över 18 år och folkbokförda i Skåne beställa ett provtagningspaket. Män skickar in ett urinprov, kvinnor både urinprov och vaginalprov, som analyseras av Klinisk mikrobiologi i Malmö.

Efter en dryg vecka kan den som skickat in provet logga in med sin personliga kod eller e-legitimation på webbsidan för att se provsvaret. Man kan också få ett mejl eller sms när svaret är klart.

Den som är smittad får en remiss till en mottagning där man kan få behandling. Centrum för sexuell hälsa i Malmö följer upp att alla smittade verkligen får behandling.

- Vi tycker att systemet är mycket säkert. Det är viktigt att vi vet vilken individ som gör provet. Det vet vi genom e-legitimationen eller den personliga koden, säger Leif Persson.

Klamydiatest på nätet finns redan idag i Västerbotten, Västra Götaland och Sörmland, men där drivs webbsidan av en privat firma.

- Vi vill inte köpa tjänsten. Vi vill ha koll själva, säger Leif Persson.

Ingela Rutberg

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.