Annons

Klart för granskning

AB Kristianstadsbyggens lekmannarevisorer har beslutat att granska bostadsbolaget på eget initiativ. Detta sedan det uppstått oklarheter kring vem som kan ge revisorerna uppdraget. – Exakt vilka delar vi ska granska har vi inte bestämt ännu, men det blir en bredare granskning änvad styrelsen vill se, säger Bengt Gustafson (m), en av de förtroendevalda revisorerna.
Kristianstad • Publicerad 26 september 2001

Som vi berättade i förra veckan har Gustafson och kollegan Åke Andersson (s) tvekat kring uppdraget att se över ABK:s representation, som bostadsbolagets styrelse fattade beslut om för en tid sedan. Osäkerheten grundar sig på att Bo Kristiansson (s) är ordförande i såväl ABK:s styrelse som i kommunstyrelsen, och om han kan ge revisorerna ett sådant uppdrag. – Frågan är vem han egentligen företräder, ABK eller ägaren kommunen, förklarade Bengt Gustafson (m) i förra veckan. Han sa samtidigt att det hade varit enklare om han och Åke Andersson hade fått uppdraget av deras uppdragsgivare, som är kommunfullmäktige. Lekmannarevisorerna tog därför kontakt med kommunfullmäktiges ordförande Birgit Skoog (s), som med hjälp från Kommunförbundets jurister lovade försöka reda ut begreppen. Och det har hon gjort: – Bo Kristiansson gjorde alldeles rätt när han bad lekmannarevisorerna att genomföra granskningen, säger hon. Sedan är revisorerna mycket självständiga. De kan gå in och titta på vad de vill på eget initiativ, utan att någon kan lägga sig i det. Och eftersom revisorerna anser att den ram som Bo Kristiansson lade – det vill säga att revisorerna endast skulle titta på alkoholrepresentationen – är alldeles för snäv, ska de utnyttja sig av denna ”initiativrätt” när de definierar sitt uppdrag. – Vi kommer också att anlita proffs, som jobbar parallellt med oss på plats, säger Bengt Gustafson. matti.stenrosen @kristianstadsbladet.se

Av Matti Stenrosen 044-185590
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons