Klart igår: Bong-chefer får köpa optioner

Trots protester röstades optionsprogrammet till Bong Ljungdahls chefer igenom på bolagsstämman.
Kristianstad • Publicerad 11 maj 2005

Det aviserade optionsprogrammet, som går ut på att ledningen i Sverige ska få köpa optioner, som senare kan växlas in mot aktier, var den enda frågan det blev en riktig diskussion om under gårdagens bolagsstämma. Gerth Friström, regionchef för Aktiespararna syd, uttalade sitt tvivel till optionsprogrammet när det kom upp på dagordningen:

– Vi är inte emot belöningssystem för företagsledningar. Däremot ställer vi oss kritiska till optioner riktade bara mot företagsledningen. Det finns inga rön som visar att ledningens förmåga att utföra ett bra arbete ökar på grund av optioner.

– Det finns andra sätt, exempelvis med bonus, att ge belöningar. Orsaken till att vi är tveksamma är att optioner har en negativ klang i allmänhetens ögon. Vi måste gå ifrån dessa för att öka allmänhetens förtroende, och därför yrkar jag avslag. Styrelsens och tillika stämmans ordförande, Mikael Ekdahl, gav honom rätt i att det har en negativ klang i allmänhetens och journalisters ögon.

– Därför vore vi tacksamma om Aktiespararna inte var negativa i kritiken och underblåste den. Ledningen har köpt en del aktier, men för privatpersoner i början av sin karriär är det omöjligt att inteckna hus för att köpa fler aktier.

– Nu har vi tagit hänsyn till nuvarande aktiekurs på 48,60, och satt optionerna så att aktierna i princip måste gå upp till 75 kronor för att det ska vara lönsamt. Lyckas vi med det är det viktigt att ledningen får vara med och ta del av detta.

Han berättade också att ledningen redan har ett bonusprogram med upp till 50 procent av lönen i extra ersättning.

– Men optioner är skattemässigt fördelaktiga. En stor del av bonusen försvinner i skatt. Förutom Aktiespararna var det fem privata aktieägare som röstade nej och reserverade sig mot förslaget om optionsprogrammet. Eller incitamentsprogram, som styrelsen föredrar att kalla det.

Innan det beslutet togs berätade koncernchefen Anders Davidsson om det som hänt och om framtiden:

– Vi har satt bruttomarginalen i första rummet, och gått från en förlust på -90 miljoner till -4 miljoner på kort tid. Vi sa nej till vissa volymer som inte var lönsamma, eftersom vi inte längre fokuserar på volym utan på bruttomarginaler och tillväxt.

Tillväxten kan komma på tre olika ställen. Dels i Östeuropa, med Polen och Ryssland som stora marknader. Dels med direktreklam och förtryckta kuvert. Men också med ökad internethandel. Det ställer krav på fler förpackningar, för exempelvis böcker, cd-skivor, kontaktlinser och allt annat som handlas via nätet. Styrelsen drar nu upp riktlinjer för hur de ska möta denna efterfrågan framöver.

Clifford Johansen

044-18 56 40

clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

Bong Ljungdahl under fem år

Nyckeltal (i miljoner kronor)

År 2004 2003 2002 2001 2000

Omsättning:1807,4 1908,4 2111,8 2394,5 2346,8

Resultat före skatt:-4,1 -89,5 -78,1 -33,8 115,9

Antal anställda (heltid, helår):1391 1510 1642 1854 1892

Aktieutdelning:0 kronor.

Bong Ljungdahls bolagsstämma

Datum för bolagsstämma:2005-05-10

Antal närvarande:Cirka 60 personer

Sensationen:När Anders Davidsson berättade att stora delar av deras säljorganisation inte vet om att det finns en marknad värd 100 miljoner för nätbeställningar och hemskickning av produkter.

Styrelse som valdes:Ordförande: Mikael Ekdahl. Övriga: Vice ordförande Alf Tönnesson. Arvid Gierwo, Anders Davidsson samt Anna Söderblom, som väljs in eftersom Gösta Wiking avböjt omval.

Styrelsearvode utgår med 300000 kronor per år till styrelsens ordföranden och 150000 kronor årligen till varje övrig ledamot som inte är anställd i bolaget.

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.