Annons

Klart med elva områden

Efter MBL-förhandlingar med de fackliga organisationerna har barn- och utbildningsnämnden beslutat att verksamheten framöver ska organiseras i elva skolområden. Men det är fortfarande oklart hur det blir med särskolan.
Kristianstad • Publicerad 8 mars 2001

Nämndens ordförande Heléne Svensson (s) och vice ordförande Michael Anefur (kd) är nöjda med att det tidigare så kritiserade förslaget nu nått så här långt.

–Det känns oerhört offensivt. Vi går in i ett nytt ledarskap, säger Heléne Svensson och påpekar att politiker, skolpersonalen och de fackliga organisationerna är överens om beslutet.

Annons

Michael Anefur säger att den nya organisationen innebär att lärarna får större möjlighet att fatta sina egna beslut. Politikernas uppgift blir att sätta målen och fördela resurserna.

–Vi kommer därmed att företräda medborgarna på ett tydligare sätt, säger han.

Beslutet får till följd att de nuvarande 21 skolenheterna slås samman så att det finns barn mellan 1 och 16 år inom varje enhet. Det ska ge skolorna en helhetssyn på barnets utveckling under skolåldern.

Varje enhet ska ledas av en skolchef. Han eller hon får totalansvaret för pedagogik, ekonomi och personal. Till sin hjälp får skolchefen en administrativ chef. Direkt underställd skolchefen placeras ett antal rektorer. De ska leda det pedagogiska arbetet för ett arbetslag på ungefär 30 lärare. Det tidigare förslaget om att ha lagledare - som skulle ha varit både arbetsledare och arbetat i undervisningen - istället för rektorer, har som vi tidigare berättat skrotats. Kritiken mot förslaget blev för stark.

Men även rektorerna förväntas undervisa, påpekar Michael Anefur. I vilken omfattning bestäms inte av politikerna.

–Den ledningsresurs som finns idag, finns imorgon också. Däremot får enheterna ett större ansvar för fördelningen av den, säger han.

Vid sitt sammanträde i tisdags beslöt barn- och utbildningsnämnden också att ge förvaltningen i uppgift att till aprilsammanträdet föreslå en detaljorganisation. Då ska också ett förslag vad gäller särskolans del i organisationen läggas fram.

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

Av Matti Stenrosen 044-185590
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons