Annons

Klartecken till samkörning av register

Kristianstad • Publicerad 27 september 2003

I juni godkände forskningsetikkommittén vid Lunds universitet att register samkörs i projektet, men det var inte utan diskussion. Först krävde kommittén att forskarna annonserade i skånska dagstidningar för att medborgarna skulle få veta att deras uppgifter kunde användas i projektet.

Forskarna fick också lämna in en ansökan enligt personuppgiftslagen. Ledamöterna i forskningsetikkommittén gjorde då en avvägning mellan hur viktigt projektet är och hur stor risken är att individers identitet röjs. De kom fram till att de litar på att forskargruppen genomför projektet som det är tänkt. Över huvud taget är det inte intressant för forskarna att titta på enskilda personer, enligt kommitténs ordförande Peter Höglund.

Annons

– Om man ska se geografiska samband kan man inte ha för få individer. Visserligen skulle man kunna få ut något känsligt genom samkörning av register, men det vore oklokt ur forskningssynpunkt, säger han.

Egentligen vill forskningskommittén helst att varje medborgare tillfrågades innan registren samkörs, men det är praktiskt svårt och skulle förmodligen leda till ett stort bortfall av uppgifter. Därför såg kommittén annonsering som en bra form.

Det var också viktigt att det stod i annonsen att om de personer som inte ville vara med i projektet kunde höra av sig. På det viset får medborgarna ändå själva ta ställning till om de vill vara med, menar Peter Höglund.

Ingela Rutberg

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons