Annons

Klassisk look på examen

Affärerna lockar med sommarkläder i pastellfärger, men studenterna är svårflirtade. På examen är det den klassiska looken som gäller. Vit klänning för tjejerna och mörk kostym för killarna, möjligen med en färgklick i väskan, skorna, eller slipsen. Kristianstadsbladet följde med två blivande studenter på jakt efter finkläderna.
Kristianstad • Publicerad 5 juni 2001
Fixa festkläder i sista minuten. Jens Mårtensson känner sig lite stressad. Kompisarna har redan kläderna ordnade och nu finns det inte mycket tid över för inköp mellan allt festande.
Fixa festkläder i sista minuten. Jens Mårtensson känner sig lite stressad. Kompisarna har redan kläderna ordnade och nu finns det inte mycket tid över för inköp mellan allt festande.Foto: 

Det börjar dra ihop sig inför studentfirandet. Jens Mårtensson och Lisa Lindberg är två lyckliga studenter, som lämnar Österängskolan på fredag. Lisa började leta examenskläder för månader sedan och de flesta av Jens kompisar har också fixat sina.

– Jag börjar känna mig lite stressad, säger han.

Annons

Nåja, lite koll har han trots allt. Han har tänkt sig en look inspirerad av 80-talets börsmäklare. En ljusblå skjortan med vit krage hänger redan hemma i garderoben och slips lånar han av pappa.

– Han blir min räddare i nöden.

Nu gäller det att hitta en kostym. Jens äger redan en grå och en svart, men slaget på byxorna känns lite för konservativt på en studentexamen. En mörkblå kostym är målet för dagen.

Vi börjar på Hennes och Mauritz, eller ”stora klädmeckat”, som Jens kallar det. Här handlar han de flesta basplaggen och kompletterar sedan med kläder från utlandet.

– När jag är i Frankrike eller Köpenhamn köper jag så mycket som möjligt, säger han. Där hittar man lite annorlunda saker.

Det blir mest jeans, tröja och gympaskor till vardags.

– Jag kan mycket väl gå klädd i en sunkig t-shirt, men jag tycker att det är kul med kläder också. Det ska framför allt vara snyggt, sedan är det pluspoäng om det är skönt, säger han. Vad Jens Mårtensson inte gillar blir snart klart. Innanför dörren till Hennes och Mauritz hänger skjortor i bjärt rosa och limegrönt.

– Fruktansvärt, kommenterar han.

Hennes och Mauritz har kanske inte den bästa kvaliteten, men det märks också på priset.

– Man får fyra kostymer här mot vad en enda kostar på Cenino eller någon annan kvalitetsaffär, säger Jens.

Annons

Lägger man ihop priset på byxa och kavaj på H&M stannar det vid tusenlappen, en summa som Jens ska dela med sina föräldrar. De tycker att hans klädstil är ok och har gett honom fullt mandat att bestämma själv vad han vill ha på sig.

Han hugger en svart kostym och dyker in i ett provrum. Någon blå kostym har affären inte inne.

– De flesta vill ha svart eller grå kostym till studenten, säger Fredrik Kristensson, som expedierar.

Till det tar de en lila, rosa eller ljusblå skjorta, kanske i slimmad modell, och en matchande slips i diskret mönster.

– Det ska inte vara alltför vilt till studenten, säger Fredrik Kristensson. Tjejerna har planerat sina examenskläder längre än killarna, många har haft klädseln klar i månader.

– Jag vet inte en tjej som inte har fixat sina kläder, säger Lisa Lindberg. Själv är hon inne på den klassiskt vita looken.

– Det ska definitivt vara ljusa kläder. Så måste man tänka på att man ska kunna ha kläderna i alla väder, säger hon.

En klänning med en liten jacka eller kofta är hennes modell.

Till vardags skiftar hennes klädintresse, bäst trivs hon i jeans och jeansjacka med en topp under.

– Hellre bättre kvalitet som får kosta lite mer, säger Lisa Lindberg och styr resolut stegen mot Sisters.

Annons

Det tar inte många minuter förrän hon lyckas vaska fram en vit klänning bland alla sommarkläder i mer vågade färger.

– Det ska bara vara vitt till student och bröllop, säger Malin Nordholm, som är expedit. Jag försöker locka med olika pastellfärger, men det är bara vitt som gäller.

– Det är väl av tradition, föräldrarna vill ha det vitt och klassiskt och studenterna också.

En vit ärmlös klänning är som gjord för Lisa. Tillsammans med en vit kofta och högklackat är klädseln så när som komplett... Nu är det bara studentmössan som fattas. Men den får vänta tills på fredag.

– Att ha på sig studentmössa innan studenten betyder otur. Det säger mamma, säger Jens Mårtensson.

asa .pearce@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons