Annons

Knivman rånade bankbud

Precis vid stängningsdags slog rånaren till utanför Handelsbanken på Lilla torg i Kristianstad. Han gick till attack mot Guldfynds två kvinnliga anställda som just skulle lägga dagskassan i bankboxen. – Släpp. Jag har kniv. Släpp annars sticker jag dig, hotade han den äldre när hon vägrade lämna över väskan med pengar.
Kristianstad • Publicerad 16 juni 2001
På språng efter rånaren. En av Kristianstadspolisens patruller har precis fått tips om vilken väg rånaren flytt och kastar sig in i polisbilen för att ta upp jakten.
På språng efter rånaren. En av Kristianstadspolisens patruller har precis fått tips om vilken väg rånaren flytt och kastar sig in i polisbilen för att ta upp jakten.Foto: 

Guldfynd och Handelsbanken ligger nästan grannar på Lilla torg. Det är inte mer än fyrtio-femtio meter mellan affären och banken.

Vid 18-tiden skulle guldsmedsaffärens två kvinnliga anställda gå den korta sträckan över torget för att placera dagskassan på cirka 18000 kronor i säkert förvar i bankboxen.

Annons

Då slog rånaren till.

En yngling i tjugoårsåldern med hästsvans klädd i mörk keps, blå s k munkjacka och troligen gröna byxor, försökte rycka till sig väskan.

Uppenbarligen hade han rekognoserat och visste att det var en dagskassa som skulle levereras.

Men den äldre kvinnan vägrade släppa taget. Då blev hon hotad till livet.

– Släpp. Jag har kniv. Släpp annars sticker jag dig, kommenderade den unge rånaren.

Under tumultet har han uppenbarligen också gjort allvar av hotet och dragit kniv. Dels fick den rånade kvinnan en s k avvärjningsskada i tumgreppet, ett mindre sår som efter en kniv. Dels upptäckte hon att mannen måste svept upp med den framför henne.

– Hennes blus har fått en cirka fem centimeter långt skärskada, förklarar en av polisens utredare. Så fort rånaren fått tag på pengarna flydde han springande mot Tivoliparken. Såväl en av torghandlarna som en cyklist tog upp jakten på ynglingen men förlorade kontakten med honom i höjd med Teatern.

Ett stort polisuppbåd sattes omedelbart in i jakten på kuppmannen. Vittnen pekade ut flyktvägen som gick söderut genom parken mot gamla kyrkogården på andra sidan Blekingevägen.

Flera polispatruller försökte omringa kyrkogården samtidigt som en polishund fick upp ett spår mellan gravstenarna. Efter långt sökande tvingades dock polisen ge upp, uppenbarligen hade den efterspanade lyckats slinka igenom det finmaskiga nätet.

Men hade rånaren tur under flykten var den bara tillfällig. Polisen har nu fått tag på ett vittne som kände igen ynglingen och till och med kunde namnge honom.

Annons

– Vi bedömer vittnet som så trovärdigt att jourhavande åklagare klockan tjugo-noll-fem beslutade anhålla en yngling i tjugoårsåldern från Kristianstadstrakten i hans frånvaro som misstänkt för rånet, förklarade man från polishåll senare på fredagskvällen.

Rånbytet blev cirka 18000 kronor plus några hundralappar som den äldre kvinnan hade i sin egen handväska.

Under kvällen kontrollerade polisen flera kända adresser i Kristianstadsområdet men ännu när denna artikel skrevs fram emot halv tio på kvällen var rånaren på fri fot.

ulf.matson

@kristianstadsbladet.se

Av Ulf Matson 044-18 55 60
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons