Köerna ska bort så fort som möjligt
När strejken nu är över i Hässleholm gör sig personalen redo att ta emot patienter från andra sjukhus nästa vecka, när sjuksköterskorna i Helsingborg, Ystad och Trelleborg börjar strejka igen.
Från och med tisdag börjar ortopedläkarna operera patienter från Perstorp, Örkelljunga, Båstad och Ängelholm akut i Hässleholm. Men traumafall och trafikskador, som även kräver en allmänkirurgisk insats, skickas fortfarande till Kristianstad.
- Förhoppningen är att avlasta genom att ta hand om de patienter som behöver enklare övervakning. Det är 80 till 90 procent av dem vi hanterar i dag, säger Mats Molt, överläkare på ortopediska kliniken.
Det är över tio år sedan akuta ortopediska operationer gjordes i Hässleholm senast, men läkarna i Hässleholm opererar akut i Kristianstad. När nu de planerade operationerna av exempelvis höft- och knäleder har ställts in finns det utrymme att operera patienter akut även i Hässleholm. Enligt Mats Molt kommer ortopeden i Hässleholm att förstärkas av erfaren personal för att klara det.
De planerade operationerna där patienten måste ligga kvar på sjukhuset kommer inte i gång igen förrän hela konflikten är slut. På röntgenavdelningen var det ingen kö när strejken började, men nu är det fyra veckors väntetid till magnetröntgen och datortomografiundersökningar. Den kön ska betas av så snart som möjligt.
- Det gör vi genom att utnyttja våra maskiner ännu bättre och arbeta smartare. Vi får kanske be personal att jobba lite extra och vi har inga väntetider på ultraljud, så vi kan använda resurserna till detta, säger Olof Jarlman, verksamhetschef på röntgen. Drygt 600 kvinnor har inte kunnat få sina bröst undersökta under strejken, men när nu all personal är i tjänst planerar mammografin att undersöka alla till början av juni. Målet är att ingen ska behöva vänta över sommaren.
De undersköterskor och läkare som har stöttat Centralsjukhuset i Kristianstad stannar även under helgen, men sedan kommer de tillbaka till Hässleholm. Samarbetet kan ge långvariga effekter.
- Många som har jobbat i Kristianstad tror jag tar med sig nya intryck hit, säger chefläkare Joakim Planck.