Kommunalråd åtalas för bokföringsbrott
Själv är Ilmar Reepalu, som ingick i den dåvarande styrelsen för mässbolaget, oförstående till anklagelserna. Han förnekar brott och tycker att det är olyckligt att åtalet dimper ner mitt i valrörelsen.
–Om jag har förstått sakfrågan rätt handlar det om ekonomidirektörens redovisning av bolagets ekonomi under våren 2000 var komplett eller inte. Men bolagets ekonomidirektör och styrelse anser att man fick en väldigt bra ekonomisk redovisning, säger Reepalu.
Att det fanns brister i bokföringen blev Reepalu varse först när han blev förhörd. Att det skulle ha varit något fel i redovisningen av överföringen av tillgångar och skulder från ett annat företag till mässbolaget förstod han aldrig, hävdar han.
–Jag är inte bokföringskunnig, jag är inte ekonom. Normalt får man sådana här saker redovisade av dem som kan, säger Reepalu. Statsminister Göran Persson konstaterar att alla åtal är allvarliga, men han har ändå fortsatt förtroende för Ilmar Reepalu. Han förutsätter att åtalet inte påverkar partikollegans dagliga gärning. Reepalu är också ordförande i Kommunförbundet.
TT: Påverkar det valrörelsen?
–Osvuret är bäst men jag kan inte se att det kan påverka valrörelsen. Men vi har aldrig, tror jag, haft en situation där en ledande politiker varit åtalad i sitt ämbete och varit kvar och stått på omval, säger Persson.
Även bostadsminister Lars-Erik Lövdén, ordförande i Malmös arbetarkommun känner tillit till stadens starke man. Han poängterar att ingen ska dömas på förhand.
–Min uppfattning är att det inte behöver påverka valrörelsen. Men det är klart att åtalet leder uppmärksamheten från de politiska sakfrågorna under några dagar, säger Lövdén. Det är chefsåklagare Gertrud Holm på Ekobrottsmyndigheten i Malmö som ställer hela Bo01:s tidigare ledning till svars. Enligt åklagaren handlar det om en stor mängd transaktioner som bokförts felaktigt eller långt i efterhand och ofta med bristfälligt underlag.
–Det är inte fråga om att någon snott åt sig pengar eller att saker försvunnit. Men med den bokföring som fanns under den här perioden kunde man knappast bedöma hur bolaget gick, säger Gertrud Holm till TT.
Brotten ska ha begåtts mellan januari och augusti 2000. Bakgrunden är bland annat en överföring av tillgångar och skulder på över 80 miljoner kronor från ett annat bolag, Svenska Boprojekt AB.
Övertagandet skedde i januari men bokfördes först i maj. Även ett lån på sju miljoner kronor från Malmö stad bokfördes flera månader för sent.
De åtalade i styrelsen är, förutom Ilmar Reepalu, Boverkets före detta generaldirektör Gösta Blücher och Jönköpings tekniske direktör Lars-Åke Holmkvist. Dessutom åtalas förre vd:n Tommy Hedlund samt förre vice vd:n Carl-Ove Helgertz.
Maxstraffet för bokföringsbrott är två års fängelse.
nyheter
@kristianstadsbladet.se
BAKGRUND
För sex år sedan beslutade EU:s bostadsministrar att stödja en europeisk bomässa med ekologiskt tema. Från början skulle den ligga på Ön i Limhamn och vara färdig 2000. Så småningom ändrades tiden till 2001 och platsen till Västra hamnen i Malmö.
Byggandet startade bara drygt ett år före invigningen i maj 2001. Tidsbrist och avhoppade sponsorer gjorde att en del projekt aldrig blev av. Och medan hamrandet och slamrandet pågick för fullt i Malmös nya stadsdel stod det allt mer klart att likviditeten i bolaget inte var den bästa.
Under stor politisk turbulens beviljade Malmö stad ett likviditetslån på 40 miljoner kronor till mässbolaget. I samma veva kritiserades bolaget i en revisorsrapport. Det handlade om bristande bokföring för personalens resor, presenter och representation.
I oktober 2000 beslutade chefsåklagare Gertrud Holm att inleda en förundersökning runt bolagets bokföring. I december samma år utsågs bomässan till fjolårets sämsta bygge av facktidskriften Byggnadsarbetaren efter kritik från byggnadsarbetarna.
Knappt hade mässan hunnit stänga portarna förrän bolaget försattes i konkurs. För att rädda ansiktet ville Malmö stad ge tillgångarna på 13 miljoner kronor i Bo01:s fristående biljettbolag till småföretagen som råkade illa ut i konkursen. Men i onsdags konstaterade länsrätten att ett sådant agerande strider mot kommunallagen. Beslutet kommer troligen att överklagas av kommunen.Källa: TT