Kommunalrådet: En byråkratisk miss

Att skolan får del av det statsbidrag kommunen får de första tre åren en flykting bor i Sverige är inte mer än rätt. Det anser kommunalrådet Bengt Gustafson (m).
Kristianstad • Publicerad 8 maj 2008

- I dag ramlar ersättningen ner centralt till integration- och arbetsmarknadsnämnden, men det är inte den som har kostnaderna för lärare, säger han och förklarar det hela med att det gjorts en "byråkratisk miss i systemet", säger han.

Kommer barn- och utbildningsnämnden att få sina begärda pengar?

- Ska vi flytta pengar krävs en skälig beräkning, så jag vill se deras begäran först. Men diskussionen är rimlig.

Är det då rätt att sätta en prislapp på vad just flyktingbarnen kostar skolan?

- Det här är ingen prissättning. Det är enbart en fråga om förvaltning av kostnaderna, ingenting annat. Vi har kostnader för de insatser som görs och vi får ersättning av staten, då är det rimligt att den ersättningen hamnar där kostnaderna är.

Även Helene Fritzon (s) tillbakavisar prislappstänkandet.

En sund kommunal ekonomi fördelar pengar där det behövs, baserat på vad verksamheten kostar, menar hon.

- Därför fattas detta beslut på behovsnivå, inte på individnivå. Då blir barnen underlag i verksamheten, det kommer vi aldrig ifrån, det är samma sak med till exempel elever i behov av särskilt stöd, säger Helene Fritzon.

Åsa Carlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.