Annons

Kommunanställda blir allt sjukare

Trots utredning och åtgärdsförslag fortsätter sjukskrivningarna inom kommunen att öka. Under första halvåret i år var de anställda borta för sjukdom i genomsnitt 13,9 dagar var. Men statistiken säger inte hela sanningen. Medan den långa sjukfrånvaron bland socialsekreterarna har ökat med mer än 400 procent, har grundskollärarna blivit friskare.
Kristianstad • Publicerad 12 september 2001

De kommunanställda i Kristianstad har blivit sjukare under en följd av år. Politiker och personalansvariga har sett med oro på utvecklingen och förra hösten samlades företrädare för de största förvaltningarna – bland annat barn- och utbildningsförvaltningen och omsorgsförvaltningen – för att tillsammans med personalkontoret titta närmare på saken. Ett av besluten blev att tillsätta en utredning, som skulle titta närmare på orsakerna till den ökande sjukfrånvaron och komma med förslag till åtgärder. Resultatet, som presenterades av projektledaren Katti Uhlin tidigt i våras, pekade på brister i den psykosociala arbetsmiljön. Som åtgärder föreslog hon bland annat färre stora omorganisationer, en förstärkt och utvecklad roll för företagshälsovården, mentorskap, tydligare krav och förväntningar på personalen vid nedskärningar och att såväl långtidssjuka som ”långtidsfriska” ska studeras. Ännu har de åtgärder som vidtagits inte gett önskad effekt, visar personalkontorets statistik från första halvåret i år. I genomsnitt var de kommunanställda borta 13,9 dagar var under januari till och med juni, jämfört med 12,8 dagar under samma period förra året. Mest har sjukskrivningarna ökat bland socialsekreterarna. Både den längre sjukfrånvaron (15-90 dagar) och långtidssjukskrivningarna (mer än 90 dagar) har ökat med mer än 400 procent. Även chefer och kommunalarbetare är uppenbarligen sårbara. I de grupperna har sjukfrånvaron fördubblats på ett år. Även teknisk personal, arbetsledare inom omsorgen och barnskötare tillhör de som oftare drabbas av sjukdom. Men i statistiken finns det också ljusglimtar. Bland grundskollärare sjunker sjukfrånvaron. Även omsorgspersonal, det vill säga vårdbiträden, undersköterskor och skötare, tycks bli friskare. Kristianstadsbladet har varit i kontakt med personalchef Leif Rülf. Han vill inte kommentera statistiken för sjukfrånvaron förrän personalutskottets ledamöter fått informationen på måndag. Även försäkringskassan har reagerat på att sjukskrivningarna inom Kristianstads kommun fortsätter att öka. I oktober ska representanter för Försäkringskassan och kommunen träffas för att diskutera orsakerna. matti.stenrosen @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons