Kommunanställda män tjänar mer

Trots särskilda satsningar skiljer det upp till 7000 kronor i lön mellan kommunanställda män och kvinnor med lika ansvarsfulla arbeten.
Kristianstad • Publicerad 17 maj 2005

Av Kristianstads kommuns 35 ingenjörer är majoriteten män. Deras medellön är nästan 4500 kronor högre än de 526 förskollärarna, varav de allra flesta är kvinnor. Ändå är deras yrken lika tunga. De är likvärdiga, för att prata jämställdhetslagens språk.

Lagen säger att arbetsplatser ska kartlägga vilka yrken som är likvärdiga och se över dessa gruppers löner. På så sätt ska man hitta orättvisa skillnader mellan könen, och finns det sådana måste arbetsgivaren ha en plan för hur de ska utjämnas. – Vi har kommit en bit på vägen men det är långt kvar, säger Anneli Karlsson (s), ordförande i kommunens personalutskott.

2003, efter kommunens lönekartläggning, bestämde man sig för att under tre år satsa på vissa "kvinnoyrken" med låga löner. Genom att lägga extra pengar på dessa kvinnor var målet att utjämna skillnaderna mot traditionellt manliga – och likvärdiga – yrken.

Nu, sista året av de tre, kan man konstatera att satsningen gjort viss nytta. Löneskillnaden totalt mellan kvinnor och män i kommunen har minskat med 2,7 procent.

De prioriterade grupperna har lyfts – i varje fall om man tittar på de likvärdiga "mansyrken" som ligger närmast "kvinnoyrkena" i lön. Barnskötare gick till och med förbi skolvaktmästare i medellön.

Men – påpekar de kommunanställdas fack som naturligtvis bevakar utvecklingen – jämfört med andra, likvärdiga, "mansyrken" är skillnaden nästan lika stor som tidigare. Mellan kokerskor och fastighetsingenjörer skiljer medellönen över 7000 kronor. – Kommunen måste ta fram en plan för hur dessa skillnader utjämnas, är budskapet från fackförbunden som lagt fram sina synpunkter för personalutskottet. Utskottet fattar beslut om hur mycket pengar man vill lägga på att utjämna löner framöver i nästa vecka.

Eva Emmelin

044-18 56 13

eva.emmelin@kristianstadsbladet.se

Prioriterade grupper i Kristianstads kommun

Yrke: Medellön: Ökning 2002-04: Högsta medellön, likvärdiga yrken:

Förskollärare: 20032 8,8% 25426

Kokerska: 17379 7,1% 24469

Vårdpersonal: 17209 7,4% 21625

Barnskötare: 17615 7,9% 21625

Källa: LO, TCO, SACO

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.