Annons

Kommunen bygger för näringslivet

Nolato Mobile är inte det enda industriföretag som Kristianstads kommun hjälper med lokaler. Förra året fick Movomech System AB tillträde till nya lokaler genom det kommunala Kristianstads Industribyggnads ABs försorg. Kostnad: 16 miljoner kronor. För Nolato Alphas räkning bygger industribyggnadsbolaget dessutom om lokaler i Öllsjö. Kostnad: upp till 35 miljoner kronor.
Kristianstad • Publicerad 16 mars 2001
Kommunal byggnad. Movomech flyttade in i sina nya lokaler i fjor. Byggnaderna uppfördes av KIAB för 16 miljoner kronor. Bilder: TOMMY SVENSSON
Kommunal byggnad. Movomech flyttade in i sina nya lokaler i fjor. Byggnaderna uppfördes av KIAB för 16 miljoner kronor. Bilder: TOMMY SVENSSONFoto: 
Kommunal byggnad. Det kommunala bolaget KIAB investerar nu upp till 35 miljoner för att anpassa lokaler i Öllsjö efter Nolato Alphas behov.
Kommunal byggnad. Det kommunala bolaget KIAB investerar nu upp till 35 miljoner för att anpassa lokaler i Öllsjö efter Nolato Alphas behov.Foto: 
Kommunal byggnad. När Bongs behövde ett nytt lager 1996 ställde KIAB upp. Nio miljoner kronor investerade det kommunala bolaget i tillbyggnaden.
Kommunal byggnad. När Bongs behövde ett nytt lager 1996 ställde KIAB upp. Nio miljoner kronor investerade det kommunala bolaget i tillbyggnaden.Foto: 
Kommunal byggnad. KIAB satsade 6,5 miljoner kronor på tillbyggnader när Warner Electric flyttade in i de här lokalerna. Pengarna lånades från Warner Electric.
Kommunal byggnad. KIAB satsade 6,5 miljoner kronor på tillbyggnader när Warner Electric flyttade in i de här lokalerna. Pengarna lånades från Warner Electric.Foto: 

Kristianstads Industribyggnads AB, KIAB, är ett kommunalt aktiebolag. Det äger för närvarande fastigheter och byggnader för 63 miljoner kronor. Lokalerna hyrs uteslutande ut till större, privata företag.

Ute på Öllsjö Industriområde har Warner Electric sin verksamhet i en av KIABs byggnader. Inför företagets flytt dit 1995 byggde KIAB ut den dåvarande byggnaden med drygt 1000 kvadratmeter industrilokaler och 200 kvadratmeter kontorsyta.

Annons

För att klara investeringen lånade KIAB 6,5 miljoner kronor av Warner Electric (dåvarande Warner Tollo). Ett lån som det kommunala bolaget sedan dess betalat ränta på.

Förra året betalade Warner Electric 1,1 miljoner i hyra för lokalerna. Samtidigt fick företaget tillbaka 258000 kronor i ränta. Nästan tvärs över Estrids Väg på industriområdet i Öllsjö har KIAB lokaler som tidigare hyrts av Nolato Autec.

Den 29 augusti förra året beslöts att Nolato Alpha skulle ta över hyreskontraktet från 1 oktober. Samtidigt bestämdes att KIAB och Alpha tillsammans skulle ta fram ett förslag till om- och tillbyggnad som ”tillgodoser bolagets behov”.

Arbetet påbörjades också under hösten, och 7,3 miljoner kronor lades på ombygget under de tre sista månaderna av året.

Enligt överenskommelsen mellan KIAB och Nolato Alpha får investeringen för att anpassa byggnaden till Alphas behov uppgå till högst 35 miljoner kronor. På andra sidan E22, på Ängamöllans industriområde, har Movomech System AB nya, fräscha lokaler.

Byggnaderna uppfördes i fjor av KIAB, som satsade 16 miljoner kronor på att ge Movomech 1920 kvadratmeter verkstad, 770 kvadratmeter kontor och ett 480 kvadratmeter stort skärmtak.

Movomech fick tillträde till byggnaderna den 19 maj förra året.

På liknande sätt byggde KIAB redan 1996 ett nytt lager på 2365 kvadratmeter till dåvarande Bongs fabriker AB på Udden. Investeringen uppgick till nio miljoner kronor.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Bo Kristiansson är också vd för KIAB. Han förklarar verksamheten med att såväl större som mindre företag numera undviker att äga de fastigheter de verkar i.

Ett exempel på det är investeringen för Movomech System AB.

Annons

–Vi byggde huset för att Movomech skulle kunna utvecklas i Kristianstad. På så vis har vi ett företag som skapar ytterligare sysselsättning i kommunen, säger Bo Kristiansson.

Han påpekar att KIAB inte subventionerar hyrorna för företagen. De är, säger han, i princip självkostnadsbaserade. Det innebär att hyran ska täcka de utgifter som KIAB har för den aktuella fastigheten. Han ser inget fel i att kommunen via ett bolag bedriver den här typen av verksamhet.

–Vi ska arbeta för en god näringslivsutveckling i kommunen. KIAB är en del i det. Jag har inte mött några invändningar mot att kommunen har ett industribyggnadsaktiebolag.

Frågan i så fall är varför den här verksamheten sköts i bolagsform och inte som en del av kommunens ordinarie verksamhet.

–Det är för att snabba upp beslutsprocessen. Sådan här verksamhet kräver ofta snabba beslut, säger Bo Kristiansson.

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons