Kommunen får experthjälp i bakteriejakten

En särskild expert från Stockholm kommer under eftermiddagen att ansluta i spårningsarbetet efter bakterierna i vattenledningssystemet kring Åhus och Yngsjö. Även den nationella VAKA-gruppen deltar från och med i dag i jakten efter ledtrådar.
Kristianstad • Publicerad 5 augusti 2010

Det är fortfarande ett mysterium var bakterierna kommer i från. Därför görs nu också extra datakörningar över flödena i vattenledningsnätet för att få en bättre precision på var proverna bör tas. Målet är att mer och mer kunna ringa in problemområdena i rörnätet.

Flera prover från i måndags har också bekräftats som otjänliga. Det gäller bland annat prover från Transval, Flötövägen och Äspet. De prover som togs i tisdags har visat sig innehålla så kallade coliforma bakterier, nu fortsätter analyserna för att se om det handlar om E coli. Huvudledningen från Åhus och söderut mot Yngsjö har fortsatt dåliga prover.

Björn Solfors
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.