Kommunen har ny hemsida
– Men sidan är långt ifrån färdig, påpekar projektledare Agneta Rydén. Den ska utvecklas och byggas på utifrån gjorda erfarenheter och genom synpunkter som kommer in efter hand. Därför uppmanar hon, informationschef Curt Hansson och webinformatör Magnus Lindstrand Kristianstadsborna att gå in på www.Kristianstad.se och komma med förslag och synpunkter.
– Vi behöver medborgarnas hjälp för att utveckla hemsidan till en bra så kallad webb-plats, säger Agneta Rydén.
Kommunens nya hemsida är enkel att utnyttja. Genom att klicka på kallade målgruppsingångar kan barn, ungdomar, familjer, seniorer, företagare och turister snabbt få en samlad information om vad hemsidan har att erbjuda just dem. Det är alltså inte nödvändigt att gå in på varje enskild förvaltning, som tidigare. Barn får på sin plats exempelvis veta vad det finns för badmöjligheter i kommunen och vilken mat skolan serverar en särskild dag. Där finns också information om vart barnen kan vända sig om de mobbade eller någon kompis blir det. På barnsidan finns också länktips till Kamratposten, Sunes hemsida med mera.
De nio så kallade livssituationsingångarna har en liknande funktion. Via ”Bo, bygga” får besökaren veta vilka bygglovsregler som gäller. Under ”stöd och rådgivning” kan den vars anhörig har dött, eller den som har missbruksproblem, få vägledning. Snabbvalsknappar och sökmöjlighet gör det också möjligt att snabbt nå den information man vill åt. På sidan finns också en särskild ingång till vad som kallas insyn och påverkan. Där kan kommuninvånare bland annat hämta information om politiker, läsa protokoll och lägga förslag.
Där finns också ett diskussionsforum, där intresserade kan utbyta åsikter i olika ämnen.
Inläggen får skickas in anonymt, men en moderator granskar dem innan de läggs ut på sidan.
– Vi kommer inte att tolerera personpåhopp och liknande, påpekar Magnus Lindstrand.
I takt med att hemsidan byggs ut kommer möjligheten att utnyttja den att öka. I höst införs den första e-tjänsten, men på sikt ska kommuninvånarna på hemsidan kunna göra i princip allt det som de besöker kommunen för i dag.
– Ingen kan egentligen föreställa sig hur långt vi kan nå med det här, säger Agneta Rydén.
Magnus Lindstrand påpekar dock att kommuninvånarna inte heller i framtiden är tvingade att ha dator och internetuppkoppling. Vanlig kontakt med kommunen ska fungera, säger han.
– Men genom att fler och fler får service och information via internet så får kommunens personal mer tid för de personer som kommer hit.
Matti Stenrosen
044-18 55 90
matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se